Divendres, 25 abril 2025
IniciTERCER SECTOR SOCIALEl Parlament de Catalunya dona llum verda a la tramitació de la...

El Parlament de Catalunya dona llum verda a la tramitació de la Llei del Tercer Sector Social de Catalunya

Avui s’ha registrat una proposició de llei que reconeix el paper i l’aportació de les entitats socials a la societat i les persones

tramitació llei tercer sector social catalunya
Representants de les entitats socials i els grups parlamentaris a les escales del Parlament // Foto: Taula Tercer Sector Social

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda a la tramitació de la Llei del Tercer Sector Social de Catalunya, després que avui s’ha registrat a la cambra catalana una proposició de llei que reconeix el paper i l’aportació de les entitats socials a la societat i les persones.

Tant la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, han aplaudit la notícia assegurant que “l’estat del benestar s’ha construït des de la iniciativa social que representa el Tercer Sector Social”.

El Tercer Sector Social considera imprescindible establir un marc jurídic propi perquè, el fet de no disposar d’una normativa específica, comporta dificultats importants per a les entitats socials a l’hora de portar a terme la seva acció social, de reconèixer la seva tasca d’interès general, d’impulsar polítiques públiques i d’interlocució amb les administracions.

“Catalunya no pot quedar enrere respecte a altres comunitats. Malgrat comptar amb una històrica tradició associativa, de les més potents i riques de l’Estat, les entitats socials catalanes no disposen d’un marc legal propi com sí tenen altres territoris com el País Basc, Extremadura, les Illes Balears, Castella la Manxa o Castella i Lleó”.

La Confederació i la Taula defensen que la llei és l’instrument adequat per reconèixer la importància dels projectes i activitats cíviques, comunitàries i de transformació i inclusió social que desenvolupa el Tercer Sector Social i l’impacte que tenen en les persones en termes de drets i oportunitats. Les 3.000 entitats socials acompanyen i ofereixen suports essencials a 1.500.000 de persones en situació de vulnerabilitat a Catalunya.

Ambdues entitats representatives del Tercer Sector Social asseguren que aquest nou marc legal permet garantir i millorar la participació del Tercer Sector en el disseny, l’execució i el seguiment de les polítiques públiques relacionades amb els reptes socials.

De la mateixa manera consideren que la llei també ajuda a definir mesures de foment i finançament del Tercer Sector Social que assegurin la seva sostenibilitat financera i que li aportin seguretat jurídica.

Els principals continguts i la tramitació de la llei

La proposició de llei registrada avui consta de 4 capítols, amb un total de 19 articles, una disposició addicional, una disposició derogatòria i sis disposicions finals.

El primer dels capítols abarca les disposicions generals; el segon és sobre la col·laboració entre el Tercer Sector Social i els sectors públic i privat; el tercer capítol tracta sobre la participació del Tercer Sector Social, el diàleg civil i la interlocució social; i el quart i darrer capítol estableix les mesures de foment del Tercer Sector Social.

A partir d’ara, La Confederació i la Taula es posen a disposició de tots els grups parlamentaris per treballar el contingut de la norma i enriquir-la tant com es pugui durant la tramitació. “No entendríem que, en aquesta cambra, no s’aconseguís un consens ampli per reconèixer i reforçar el rol del tercer sector social d’aquest país”.

Un cop aprovada la llei, la Taula i La Confederació també confien que el Govern articularà els mecanismes per desplegar-la i fer-la efectiva, com més aviat millor. “Esperem que no quedi en paper mullat. Volem que sigui una llei útil, que millori el dia de les entitats i que tingui un impacte directe i positiu en les persones en situació de vulnerabilitat”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.