El Govern reforça la coordinació per protegir les residències de gent gran, persones amb discapacitat i salut mental

Per evitar una expansió d'afectats pel coronavirus

residències gent gran persones discapacitat salut mental
La gent gran és un dels col·lectius més vulnerables pel coronavirus // Foto: Arxiu

El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han reforçat la coordinació per a la protecció davant del coronavirus de la gent gran, les persones amb discapacitats i les persones amb problemes de salut mental que viuen en residències, i també de les persones amb addiccions en comunitats terapèutiques. 

En aquest sentit, s’ha reorganitzat la manera com es distribueixen els kits de protecció a les residències per atendre casos amb simptomatologia positiva del coronavirus, passant d’actuar de forma reactiva i en funció d’urgències detectades, a actuar de forma proactiva a partir d’un sistema que distribuirà material a les residències quan assoleixen un llindar crític preventiu d’existències. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Igualment, en casos de necessitat urgent –quan es confirma algun positiu o hi ha persones en aïllament- ja s’estan distribuint estocs de material disponible i, si el centre residencial estima que en pot necessitar més, s’activa un segon circuit d’urgència de la logística del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que permet realitzar l’entrega urgent de la petició. 

D’altra banda el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha habilitat un dispositiu call center i una bústia de correu addicional per atendre les incidències i dubtes que puguin tenir els equips professionals de les residències que depenen del Departament. 

BANER_300X250

Les incidències són diverses i principalment fan referència a dubtes en l’atenció de possibles casos de coronavirus, d’aplicació dels protocols d’aïllament en la mateixa residència, comunicació de la necessitat d’incorporar professionals per fer front a les baixes laborals i principalment, de sol·licitud de material, des que aquest fou centralitzat a Madrid. 

El dispositiu ja està gestionant diàriament incidències i rep informació de 1.430 centres residencials (residències de gent gran, residències i llars residències de persones amb discapacitat, recursos de salut mental i centres de la DGAIA). Aquesta informació permet generar dades i evidències que ajuden a la planificació, previsió i poder prendre decisions basades en l’evidència. 

Pel que fa a la necessitat de personal, s’ha creat una borsa d’emergència de persones inscrites al SOC amb persones de perfil professional adient per a incorporar-se d’urgència als equips de les residències que ho necessitin. 

De la mateixa manera, i en previsió de baixes de professionals com ara els auxiliars de geriatria, s’estan llistant l’excedent de treballadors i treballadores disponibles, per exemple dels centres de dia (que s’han tancat en la seva totalitat), i facilitant el contacte perquè arribin a acords i convenis entre empreses (sempre d’acord amb sindicats i les pròpies persones treballadores). 

Des de la prioritat de garantir l’atenció a tots els col·lectius de persones que viuen en residències, des de la setmana passada s’han activat mesures d’urgència, com ara: 

  • Des de dijous de la setmana passada, dia 12 de març, que s’han restringit totalment les visites a les residències de gent gran, tret de casos d’urgència o necessitat justificada. A més, tots els centres han d’elaborar un registre de les visites per fer un seguiment de contactes davant possibles casos positius. 
  • S’han suspès temporalment nous ingressos, a fi de disposar d’espai per a l’aïllament davant de casos de coronavirus. 
  • El dissabte dia 14 ja es va decidir suspendre els centres d’atenció diürna de persones grans i discapacitats amb l’objectiu d’evitar el risc d’infecció a la població fràgil atesa. 
  • S’han extremat les mesures higièniques dels espais per evitar possibles contagis. 

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*