22.6 C
Barcelona
Dijous,28maig,2020
Inici Ocupació El Govern destina 74,6 M€ a la integració laboral de les persones...

El Govern destina 74,6 M€ a la integració laboral de les persones amb discapacitat

La Generalitat integració laboral persones discapacitat
Usuaris d’un centre ocupacional elaborant productes de xocolata // Foto: Sant Tomàs

El conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquest matí la convocatòria de tres subvencions amb un pressupost total de 74,6 milions d’euros destinades a la integració laboral de les persones amb discapacitat física, intel·lectual o malaltia mental, tant a través de centres especials de treball com al mercat ordinari. Aquestes línies repercutiran en aproximadament 12.300 persones amb discapacitat i més de 1.200 professionals de suport, tècnics i monitors.

El conseller ha explicat que “la inserció laboral de les persones amb discapacitat, un dels col·lectius amb majors dificultats d’accés al mercat de treball, és una prioritat per a aquest Departament i aquest Govern, i a diferència de la crisi del 2008, les decisions que prenem no són retallar el finançament de les polítiques destinades a aquest col·lectiu, sinó mantenir-les, facilitar al màxim la inclusió social d’aquestes persones i col·laborar amb el sector”.

Segons Chakir el Homrani, “l’activació d’urgència d’aquestes tres línies de subvencions són la resposta a un col·lectiu molt vulnerable que necessita el suport de l’administració, i també als centres especials de treball (CET), molts d’ells gestionats des de l’economia social i que fan una tasca molt important per protegir els drets de les persones amb discapacitat”. El conseller ha informat que dels 204 CET que hi ha a Catalunya, 94 han presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació, que en total afecten 5.453 treballadors i treballadores, i ha mostrat la seva preocupació perquè aquestes persones no estiguin cobrant encara la prestació d’atur o perquè finalment aquests expedients esdevinguin d’extinció de contractes. “Esperem que amb aquest finançament els CET retornin a la normalitat amb el desconfinament, més musculatura econòmica i mantenint els llocs de treball”, ha reblat.

65,3 milions d’euros per als centres especials de treball

En primer lloc, s’ha aixecat la suspensió de dues convocatòries de subvencions adreçades als centres especials de treball (CET) que es trobaven en la fase de presentació de sol·licituds i havien quedat suspeses amb la declaració de l’estat d’alarma. Aquestes dues convocatòries tenen un pressupost total de 65,3 milions d’euros i els destinataris previstos són 10.000 persones treballadores amb discapacitat i 1.100 professionals de suport de 204 CET:

  • Subvencions a les unitats de suport a l’activitat professional (USAP). Duen a terme actuacions per a millorar la qualitat de vida de les persones ateses als CET, a través dels professionals de suport als treballadors amb discapacitat. A banda de l’aixecament de la suspensió, la resolució preveu també l’adaptació de les actuacions per adaptar-les al context sociolaboral que ha generat la covid-19. Aquesta línia està dotada amb 11 milions d’euros i beneficia més de 1.100 tècnics i monitors de suport als treballadors amb discapacitat.
  • Subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones amb discapacitat igual o superior al 33% contractades als CET el 2020. Amb aquesta línia, el Departament subvenciona el 50% del salari mínim interprofessional dels treballadors amb especials dificultats. Té un pressupost de 54,3 milions d’euros i beneficia fins a 10.000 treballadores i treballadors amb discapacitat.

A més, el decret de mesures urgents complementàries en matèria de transparència, ajuts de caràcter social, contractació i mobilitat per fer front a la covid-19 preveu que es pugui avançar una bestreta de fins al 70% de l’import sol·licitat per mesos vençuts per tal de donar liquiditat als CET i a la contractació del seus treballadors amb discapacitat.

A més de la reactivació de les dues convocatòries per als CET, el Departament ha convocat una tercera línia de subvencions destinades a la realització dels serveis integrals d’orientació, acompanyament i suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental. El pressupost d’aquesta convocatòria és de 9.375.000 euros. Actualment una seixantena d’entitats amb 140 professionals ofereixen aquests serveis, dels quals es beneficien 2.300 persones amb discapacitat.

L’objectiu és millorar l’accessibilitat i la consecució del lloc de treball en l’empresa ordinària de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES ENTRADES

Maite Ruiz: “La LADD està formada per persones interessades en la defensa dels drets”

Maite Ruiz, presidenta de LADD // Foto: Associació LADD Hem volgut parlar en aquesta entrevista amb Maite...

Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

Els programes de suport emocional seran vitals per superar la crisi // Foto: Salut Mental Catalunya L’Ajuntament de...

Un assaig clínic accelera la recerca de nous tractaments en malalties neurodegeneratives

L'assaig pot accelerar les vies per trobar possibles tractaments // Foto: Federació ASEM Un assaig clínic per a...

Maravillas Rojo: “Aquesta crisi ha posat de relleu la importància de la vida i les persones”

L'espai #reflexionsdefutur ha entrevistat a Maravillas Rojo // Foto: Taula Tercer Sector A partir de la crisi sanitària,...

COMENTARIS RECENTS