L’Observatori de la Dependència d’ACRA ha anunciat avui la posada en marxa del projecte “Història natural de la malaltia COVID-19 en l’entorn de les residències de gent gran a Catalunya. Un estudi observacional sobre dades agregades”, que analitzarà el comportament de la malaltia entre la gent gran que viu a les residències, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia.
Aquest projecte, coordinat científicament per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i amb el coneixement del Departament de Salut, s’iniciarà properament i espera comptar amb la participació del màxim nombre possible de residències del nostre país. “Es tracta d’un projecte pioner, innovador i molt necessari perquè pot generar noves evidències que ajudin els científics i els sistemes de salut a conèixer millor les característiques i el comportament de la malaltia entre la gent gran”, explica el Director de l’Observatori de la Dependència, el Dr. Toni Andreu.
A l’igual que passa en moltes altres malalties, l’observació apunta a que la COVID-19 es presenta amb trets i característiques diferents a les de la població jove o adulta i, per tant, resulta urgent i molt necessari esbrinar com es comporta el coronavirus concretament en les residències de gent gran.
L’estudi consistirà en una recollida de dades per part dels centres, que passarà a ser analitzada per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que finalment extraurà les conclusions pertinents per tal d’aportar més informació respecte la malaltia.
Actualment hi ha 1.073 residències de gent gran a Catalunya, amb uns 57.000 residents. La persona usuària tipus és una dona major de 80 anys amb una dependència de grau II i patologies prèvies que requereixen d’una atenció assistencial i mèdica important.