
Aquesta setmana s’ha presentat al centre cívic Can Deu del districte de Les Corts de Barcelona l’estudi “Accessibilitat als establiments turístics i comercials del districte de les Corts” que pretén millorar la inclusió social de les persones amb discapacitat intel·lectual, s’ha centrat en identificar l’estat actual dels establiments turístics i comercials del districte, sensibilitzar aquests establiments, identificar bones pràctiques, aportar eines per millorar l’oferta actual, i elaborar un model de millora que permeti la revisió contínua i l’evolució.
A la presentació, que va fer el Districte de les Corts, en el marc de l’Espai d’Inclusió, juntament amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i, també, amb la Universitat Ramon Llull i ESADE, van assistir membres de les entitats i associacions comercials del districte, gerents i directors de centres comercials i cadenes hoteleres del districte, i representants de l’Ajuntament.
El regidor del districte de les Corts, Agustí Colom, que també és regidor de turisme, comerç i mercats de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar la voluntat de “convertir el districte en un territori socialment responsable“. A més, va afegir que ja al 2014 es va fer una primera aproximació al concepte de turisme accessible en veure la necessitat de fer establiments turístics i comercials accessibles a tothom, ciutadans i ciutadanes i turistes. “Avui tots som conscients de la importància de la sostenibilitat, però des del punt de vista dels propis negocis s’instal·la una demanda de compromís social i de democratització. El districte avança en aquest camí i ens honra i ens afavoreix per poder competir”, va concloure.
Per la seva banda, Mónica Cerdan i Maria Sureda, investigadores de la Càtedra de turisme i hospitalitat de la Universitat Ramon Llull i ESADE, i autores de l’informe, van presentar un resum de la metodologia i dels resultats obtinguts. Cerdan va donar dades per situar als assistents en la conjuntura actual: “3.450.000 persones no han viatjat enguany per falta d’oferta turística accessible”. És per això, que Cerdan afegia que cal “apostar per un turisme i un comerç preparat per atendre a tothom, sense tenir en compte les seves condicions”. Sureda, per la seva part, va presentar l’informe als assistents. A l’estudi hi van participar 14 hotels i cadenes, 3 centres comercials, 3 associacions de comerciants i 2 comerços de proximitat, tots ells ubicats a les Corts, en els quals es van analitzar quatre aspectes: els factors ambientals, l’actitud de l’equip, la formació i coneixements de l’equip i les bones pràctiques.
Com a resultat es van arribar a les següents conclusions: les persones amb discapacitat és un col·lectiu poc conegut, i poc visible; hi ha un interès dels establiments per millorar en accessibilitat; no compten amb una política d’accessibilitat, i menys específica per a persones amb discapacitat Intel·lectual i desenvolupament; i l’element clau és l’atenció personal, i especialment la comunicació.
Per concloure la jornada, es va fer una taula rodona moderada per Joan Torrella, Director general del Consorci de Turisme de Barcelona, i la presència de Gerard Cutal, gerent del Centre comercial l’Illa Diagonal; Reyes de la Corte, Vicepresidenta de l’Eix Comercial Sants-Les Corts, i Enrique Aranda, Director de l’Hotel Melià Sarrià.