Dijous, 5 agost 2021
spot_img
prevent_banner_aula2021_375x225
IniciDiscapacitatSalut publica 3 guies per ajudar a atendre persones amb trastorns de...

Salut publica 3 guies per ajudar a atendre persones amb trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF)

Avui se celebra el Dia Internacional per a la prevenció d’aquest trastorn

dona embaraçada prevenció (teaf)
És molt important no beure alcohol durant l’embaraç per prevenir el TEAF // Foto: OFD

La Sub-direcció General de Drogodependències (SGD) amb el suport del Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha coordinat el desenvolupament i edició de tres guies per ajudar famílies i professionals de la salut mental i l’educació a atendre persones amb trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF).

Els TEAF són un conjunt de trastorns que apareixen com a  conseqüència de l’exposició fetal a l’alcohol

Els TEAF són un conjunt de trastorns que apareixen com a  conseqüència de l’exposició fetal a l’alcohol. Les persones afectades poden presentar diferents manifestacions, entre les què s’inclouen retard en el creixement i anomalies en el sistema nerviós central (com ara microcefàlia, anomalies estructurals cerebrals i/o convulsions no febrils), dèficits cognitius i conductuals i, en alguns casos, trets facials característics. Estudis internacionals estableixen que la prevalença de TEAF en infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants. Per altra banda, un estudi realitzat a Catalunya l’any 2018 amb infants adoptats a països de l’Est d’Europa va determinar que fins a un 50% d’aquests poden estar afectats de TEAF.

banner flyer interpersonas

Les tres guies s’han desenvolupat amb l’objectiu de contribuir a l’assoliment d’un millor grau de benestar i integració social d’aquestes persones. Les guies, publicades al Canal Drogues pretenen ser eines de referència i donar resposta a les necessitats i els reptes que comporten la convivència i l’atenció a les persones amb TEAF. Inclouen exemples i explicacions sobre com es poden abordar situacions concretes, casos pràctics i un recull de recursos específics per a cada context.

La Guia sobre l’atenció de les persones amb TEAF a casa s’adreça a les famílies que conviuen amb una persona afectada de TEAF i que, sovint, no saben com gestionar els seus comportaments desconcertants, les reaccions i les conseqüències negatives que se’n poden derivar. 

La Guia sobre l’atenció de les persones amb TEAF a l’escola s’adreça als i les professionals de l’àmbit educatiu amb l’objectiu que aquests puguin jugar un paper clau en la modulació de la conducta de l’alumnat amb TEAF. La guia dona eines per ajudar-los a optimitzar els processos d’aprenentatge d’aquests infants i adolescents, per a millorar la seva relació amb el grup classe i l’adaptació a l’entorn educatiu.

La Guia sobre l’atenció de les persones amb TEAF a la consulta s’adreça als i les professionals de la salut mental per ajudar a aprofundir en el coneixement dels TEAF, orientar en el procés de diagnòstic i en saber com intervenir en cada una de les àrees en les que les persones afectades tenen dificultats.

Aquestes guies són la continuïtat de l’estudi “Prevalença del trastorn de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) en infants adoptats procedents de Rússia i Ucraïna a Catalunya”, els resultats dels quals estan disponibles al Canal Drogues i són el material de referència, entre d’altres, pel desenvolupament d’una formació en línia adreçada a professionals dels àmbits educatiu, social i de salut.

NO BEURE DURANT L’EMBARÀS, CLAU PER PREVENIR ELS (TEAF)

El Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal (TEAF) és una ocasió per reconèixer i donar suport a les persones afectades i a les seves famílies, i també per recordar la importància de no beure alcohol ni consumir altres drogues durant l’embaràs.

Des de la Sub-direcció General de Drogodependències es continua treballant per millorar la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues durant l’embaràs, i per a la detecció, intervenció precoç i tractament de les persones amb aquests trastorns i el suport al seu entorn proper. En aquest sentit, cal recordar la campanya “L’alcohol és responsabilitat de tothom”, que reitera el treball conjunt per reduir l’impacte negatiu de l’alcohol en la nostra societat i per millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

OFERTA 5è ANIVERSARI !!!

SUBSCRIU-TE A LA NEWSLETTER DIÀRIA PER NOMÉS 7,99€ L'ANY

Necessitem la teva col·laboració per seguir fent un periodisme de qualitat que respecti i doni visibilitat a les persones amb diversitat funcional

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES