
El Departament de Recerca i Universitats va iniciar ahir la convocatòria dels ajuts UNIDISCAT, destinant 400.000 euros a les universitats catalanes per implementar actuacions que eliminin barreres arquitectòniques i assegurin la igualtat d’oportunitats dels estudiants amb discapacitat. Aquest finançament contribuirà a reforçar els recursos materials, tècnics i personals per millorar l’atenció dels estudiants amb discapacitat i evitar qualsevol forma de discriminació.
És la setena convocatòria d’aquests ajuts, i el pressupost d’enguany quasi duplica els de les convocatòries anteriors (231.978 euros el 2021 i 223.027 euros el 2022). El Departament de Recerca i Universitats aportarà el 70% de la inversió total, que les universitats cobriran amb el 30% restant.
Cada projecte pot rebre una subvenció màxima de 45.000 euros, destinats a tres àmbits específics. En primer lloc, l’accessibilitat, que abasta la il·luminació d’espais, la senyalització del campus, la instal·lació de baranes, la protecció dels espais de risc, l’adaptació del mobiliari i l’eliminació de barreres d’accés a la comunicació oral, escrita i electrònica.
En segon lloc, els ajuts tècnics especials, que inclouen programari adaptat a les necessitats dels alumnes, teclats adaptats, commutadors, reconeixement de veu i altres materials amb base tecnològica.
Finalment, els suports personalitzats, com traductors de llengua de signes i persones acompanyants de suport. Aquests ajuts estan destinats a les 12 universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya, i el termini per sol·licitar-los és fins al 15 de gener a través del web de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).
Paral·lelament a la convocatòria d’ajuts, el Departament de Recerca i Universitats està treballant en un Pla d’inclusió i diversitat a les universitats catalanes. El grup de treball d’inclusió i atenció a la diversitat del Consell Interuniversitari de Catalunya va organitzar una jornada de treball participativa el 23 de novembre per recollir necessitats i avançar en la redacció final d’aquest pla, amb la col·laboració de professionals, experts d’entitats socials, representants del sistema universitari i dels departaments de la Generalitat amb competències sobre aquests àmbits.