Dilluns, 24 juny 2024
IniciDEPENDÈNCIAEl Defensor del Poble denuncia que la “dilació” en la valoració de...

El Defensor del Poble denuncia que la “dilació” en la valoració de la discapacitat porta a “no gaudir en vida” dels “ajuts”

Ángel Gabilondo va lliurar aquest dilluns a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, el seu informe anual 2022

Defensor del poble dilació valoració discapacitat
Una persona amb cadira de rodes passejant per un parc // Foto: Servimedia

El Defensor del Poble constata al seu darrer informe anual que la “dilació” en la valoració de la discapacitat és de tal envergadura que “no ha permès gaudir en vida de les ajudes que a la persona afectada li haguessin pogut correspondre”.

En el seu informe anual del 2022, que aquest dilluns va lliurar el defensor del Poble, Ángel Gabilondo, a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, s’exposen les “nombroses queixes” que els ciutadans li dirigeixen “preocupats per la demora a la valoració de la discapacitat i les conseqüències que això aparegui en la percepció d’altres tipus d’ajuts i prestacions”.

En alguns casos, deplora el Defensor del Poble, “la dilació és tan gran que no ha permès gaudir en vida de les ajudes que a la persona afectada li haguessin pogut correspondre”.

En el cas de les prestacions per fill a càrrec amb discapacitat, “la dilació en la revisió dels graus de discapacitat ha suposat que l’Institut Nacional de la Seguretat Social suspengui o doni de baixa per caducitat aquesta prestació, tot i que els interessats hagin presentat el resguard de presentació de la revisió esmentada a l’organisme competent de cada comunitat autònoma”.

El Defensor del Poble constata que, en cas de dilacions, “cobra especial importància dilucidar la data de presentació de la sol·licitud, ja que els efectes de la resolució s’estableixen a partir de la data esmentada”. La institució que dirigeix Ángel Gabilondo assenyala que “no és infreqüent que lʻAdministració sol·liciti una via concreta per a la presentació de la inicial de valoració del grau de discapacitat”; no obstant això, recorda que la Llei del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques i la jurisprudència és “clara” en testificar que “la data de recepció i registre de documents no pot condicionar-se per l’Administració a la seva constància a l’expedient quan la seva existència es acredita per l’administrat mitjançant el rebut legalment expedit”.

Per territoris, l’informe recull retards a les Canàries, Castella-la Manxa, Astúries, Extremadura, Andalusia, Catalunya, Regió de Múrcia i la Comunitat de Madrid.

PUBLICITAT

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content