Dimecres, 30 novembre 2022
Dimecres, 30 novembre 2022
IniciDiscapacitatEl col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral basa l’èxit de l'Estratègia de...

El col·lectiu de persones amb paràlisi cerebral basa l’èxit de l’Estratègia de Discapacitat en garantir la sostenibilitat del sector

èxit estrategia de discapacitat persones paràlisi cerebral
El 80% de les persones amb paràlisi cerebral tenen grans necessitats de suport // Foto: ASPACE

La Confederació ASPACE es congratula que el document aprovat pel Govern contempli com a punt clau a les persones amb grans necessitats de suport Confederació ASPACE, entitat representativa del Moviment Associatiu de famílies de persones amb paràlisi cerebral, ha assenyalat que el èxit de l’Estratègia Espanyola de Discapacitat 2022-2030, que tindrà com a objectiu contribuir a fer efectius els drets humans de les persones amb discapacitat i les seves famílies passa per “garantir la sostenibilitat del sector”.

Així ho ha assegurat la presidenta de la Confederació ASPACE, Manuela Muro, que també ha apuntat que “és fonamental comptar amb el teixit associatiu per dur a terme l’Estratègia i que només de la mà d’aquest serà possible”. “Perquè el seu desenvolupament sigui efectiu ha de garantir-se la sostenibilitat del sector i assegurar els recursos suficients del mateix”, ha recalcat. De la mateixa manera, Muro ha posat de manifest que aquesta sostenibilitat “només podrà dur-se a terme si es té en compte la perspectiva de drets i promoció de la vida independent de les persones amb grans necessitats de suport”.

Banner 300x250px EnBucle3

La nova Estratègia Espanyola de Discapacitat 2022-2030 que acaba d’aprovar el Consell de Ministres vol donar compliment als mandats de la Convenció Internacional de les Persones amb Discapacitat i seguir els principis de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

En aquest sentit, contempla com a punt clau a les persones amb grans necessitats de suport, entre elles les persones amb paràlisi cerebral, que en el 80% dels casos tenen grans necessitats de suport.

Per això des d’ASPACE reclamen una important inversió en recursos humans i tècnics per part del teixit associatiu de la discapacitat. 

Manuela Muro, presidenta de l’entitat // Foto: ASPACE

Tot i això, Muro ha subratllat que “són precisament les entitats les que han sortit més afeblides de la crisi del COVID-19. Les associacions de paràlisi cerebral es troben en una difícil situació a causa de la factura de més de 12 milions d’euros que arrosseguen després de l’esforç dut a terme per mantenir l’atenció a les persones amb paràlisi cerebral i grans necessitats de suport durant la pandèmia”.

Perspectiva de gènere i accessibilitat universal

Així mateix, l’Estratègia contempla com un altre dels temes clau l’enfocament interseccional i la perspectiva de gènere. D’aquesta manera, Muro ha recordat que el 46,5% de les dones amb paràlisi cerebral viu situacions de discriminació, el doble que els seus companys homes, discriminats en un 29,5% dels casos (segons el estudi ‘Percepció social de la discriminació de les persones amb paràlisi cerebral’, elaborat per la mateixa Confederació). Per això, ha assegurat que “són necessàries polítiques públiques que ajudin a revertir la violència estructural que pateixen les dones amb paràlisi cerebral” posant èmfasi en la “inclusió d’aquelles amb major nivell de dependència econòmica”. També ha assenyalat que és “necessari fer la baremació de l’accés als recursos d’atenció en base a les necessitats de suport i les capacitats de cada persona, amb independència del sexe”.

Pel que fa a l’accessibilitat universal, Confederació ASPACE espera que l’Estratègia ajudi a reconèixer la Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) ja que el 98% de les persones amb paràlisi cerebral la utilitzen per expressar-se i interactuar (a través de gestos, imatges, tablets o contingut escrit). “L’admissió de la CAA com a una forma de comunicació plenament vàlida en totes les esferes vitals suposaria un avenç cap a la inclusió real i efectiva de les persones amb paràlisi cerebral”, ha explicat la presidenta.

ODS i Agenda 2030

Finalment, segons el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la nova Estratègia Espanyola sobre Discapacitat 2022-2030 tindrà molt present l’Agenda 2030. Així, Manuela Muro ha posat de manifest que la implantació dels ODS a les futures polítiques públiques “garanteix la construcció d’aliances entre institucions, empreses i teixits associatius per proporcionar les solucions adequades en cures, drets i participació de totes les persones discapacitat i en particular, de les que tenen paràlisi cerebral”. Per això, ha assegurat que a l’entitat porten temps enfocant els projectes a les metes dels ODS amb l’objectiu de contribuir activament al desenvolupament sostenible.

Secció patrocinada per
Logo_DINCAT-INTEGRAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content