El col·lectiu de les persones amb discapacitat reclama una millora de condicions per a la seva inclusió laboral

En una jornada organitzada per ECOM sobre Treball i Discapacitat

infografia millora condicions inclusió laboral persones discapacitat
Infografia sobre la situació laboral de les persones amb discapacitat // Foto: ECOM

La compatibilitat de treball i pensions, més sensibilització a les empreses i millora de l’accessibilitat són algunes de les conclusions principals que van sorgir a les taules de debat com a punts a millorar per fer un avenç en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat, de la jornada Treball i Discapacitat. Cap a la igualtat de drets i oportunitats a la feina, organitzada per ECOM com a acte de cloenda del 25è aniversari del seu Servei d’Inclusió Laboral.

FREEFORMSTYLE-600X300

La jornada va arrencar amb la presentació d’una breu radiografia de l’ocupació de les persones amb discapacitat per part d’Antonio Guillén, president d’ECOM. Les dades presentades van posar de relleu que els actuals mecanismes no estan assolint les expectatives pel que fa a la inclusió laboral de les persones amb

discapacitat al mercat ordinari de treball. El 2016, la taxa d’atur de les persones amb discapacitat el 2016 fou del 28,6%, 9 punts superior que la de les persones sense discapacitat; i el salari brut anual mitjà de les persones assalariades amb discapacitat fou el mateix any un 17,1% menor que el de les persones sense discapacitat.

Posteriorment es va abordar el dret al treball i la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, amb intervencions de Stefan Trômel, especialista en discapacitat de l’Organització Internacional del Treball; i Ricard Esteban, professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona-, que van fer un anàlisi del marc legal internacional, estatal i català en l’àmbit laboral i la discapacitat.

Trömel va destacar la tendència cap a la ratificació universal de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides i va identificar reptes com la d’obtenir millors estadístiques sobre l’accés al mercat de treball de les persones amb discapacitat, el rol de les centrals sindicals per a promoure l’accés i la millora al mercat de treball d’aquestes persones i la necessitat que les entitats del sector formin part dels debats sobre el futur del mercat de treball, així com una major sensibilització de les empreses per promoure la contractació.

Per la seva part, Esteban va parlar d’un marc legislatiu “petrificat” i va criticar la desaparició de la preferència sobre l’ocupació per mitjà ordinari i la poca voluntat de reforma legislativa per adaptar-se a aspectes novedosos com la discriminació o la discapacitat sobrevinguda. Esteban va proposar entre altres, plans d’igualtat en empreses grans o sectors empresarials o mesures contra la discriminació, però també va fer notar la manca de recursos per implementar els reglaments.

La segona part de la jornada, va ser el torn per la taula de debat Reptes de futur per a una inclusió laboral de qualitat a Catalunya, amb la participació del director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal; la presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho; la responsable de l’àrea laboral d’ECOM, Mireia Martínez; Amador Hernández, administrador de l’empresa Guicar SL, i Jordi Sánchez, com a representant del col·lectiu de persones amb discapacitat física, que van debatre sobre la realitat de la situació d’aquestes en l’àmbit laboral.

Entre les demandes que les entitats van exposar, com a possibles propostes per a la millora de la inclusió, destacar la compatibilització de les pensions i la feina, la necessitat d’aplicar la “perspectiva de la discapacitat” en tots els àmbits i analitzar elements externs que tenen influència en l’accés al mercat de treball, reflexions sobre l’ús de les quotes de contractació i la necessitat d’establir mecanismes de control, així com la importància de crear espais de debat i d’intercanvi per crear sinèrgies i treball en xarxa.

Per la part empresarial es va reclamar més recursos per adaptar els llocs de treball i acompanyament, mentre que l’administració va proposar una major sensibilització de les empreses i va assumir el repte de complementar les quotes amb altres iniciatives per lluitar contra la discriminació.

En el marc de la jornada ECOM va presentar també el vídeo Històries de vida, que va servir com a punt d’inici del debat a la taula rodona, on es mostra el testimoni de diverses persones amb discapacitat sobre el seu procés d’inserció en el mercat laboral i els reptes que s’han anat trobant, des de les dificultats per trobar horaris o espais que s’adeqüin a les seves necessitats fins als salaris que perceben o la necessitat de tenir més d’una feina per arribar al salari mínim. Amb aquest vídeo,

ECOM, a més de mostrar quina és la realitat de la inclusió laboral, va voler posar de manifest també la importància de treballar de la mà de les pròpies persones amb discapacitat per poder conèixer les seves necessitats i de fomentar la seva participació en la definició de les estratègies a seguir per millorar la seva inclusió al mercat de treball.

L’acte va comptar amb la presència institucional de Josep Vidal, director general d’Economia Social, Tercer Sector, Cooperatives i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; Josep Muñoz, gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, i Assumpta Soler, Coordinadora d’Estratègia, Planificació i Serveis de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*