Dissabte, 1 octubre 2022
Dissabte, 1 octubre 2022
IniciInclusió SocialEl Clínic estrena un Hospital de Dia per a mares amb trastorns...

El Clínic estrena un Hospital de Dia per a mares amb trastorns mentals que acaben de tenir un fill

hospital dia clínic mares trastorn mental
El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 bebès amb una estada aproximada de 3 mesos // Foto: gencat

El departament de Salut ha posat en marxa el nou Hospital de Dia Mare-Bebè de l’Institut Clínic de Neurociències de l’Hospital Clínic de Barcelona per a mares amb trastorns mentals de tenir un fill.

Es tracta d’un centre pioner a l’Estat, que forma part de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l’Hospital Clínic de Barcelona que des de l’any 2000 disposa d’un programa específic de psiquiatria i psicologia perinatal.

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, va destacar en una visita al nou centre que “aquesta unitat és un exemple clar de l’aposta del Departament de Salut als últims anys per la salut mental, amb una inversió addicional de 70 milions l’any 2017″ i va afegir que “l’embaràs i el part fa que moltes dones estiguin en una situació de més vulnerabilitat i aquesta és una iniciativa que aposta clarament per solucionar problemes de salut mental amb clara perspectiva de gènere i amb grups vulnerables”.

Segons estudis internacionals s’estima que una de cada quatre dones embarassades podria presentar algun problema de salut mental,- els més comuns: l’ansietat i la depressió-, i que el 4% d’aquests trastorns serà greu o complex. En el postpart, una de cada deu mares pot partir depressió i una de cada mil presentarà una malaltia aguda greu com psicosi postpart. Les mares amb patologies mentals prèvies, especialment amb trastorn bipolar i trastorns depressius, tenen un alt risc de descompensació en els primers mesos postpart. Els problemes de salut mental en el període perinatal es poden associar a més dificultats en el funcionament social i personal, de manera que quedi afectada la capacitat de cura de la dona tant d’ella mateixa com del bebè.

L’Hospital de Dia Mare-Bebè és un recurs terapèutic, voluntari, que ofereix teràpies intensives i específiques durant l’any següent al part i que evita l’efecte que té el fet de separar la mare del nadó i facilitar que la dona segueixi alletant i tenint cura de l’infant de manera supervisada, acompanyada i assistida.

El centre disposa de 10 places per a mares i 10-12 bebès amb una estada aproximada de 3 mesos. Per tal d’atendre el nombre més elevat de mares i adequar els horaris a les diferents necessitats, l’estada pot ser parcial o completa, cosa que amplia l’oferta fins a 15-18 places. Es calcula que, anualment, es podran atendre 50-60 mares i els seus bebès.

Amb aquesta iniciativa, el Departament de Salut incorpora la perspectiva de gènere en les polítiques de salut mental i impulsa programes especialitzats per l’atenció a les dones amb problemes de salut mental durant l’embaràs i el part a l’Hospital Clínic però també a Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, i al Consorci Sanitari de Terrassa.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content