
El Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi), amb motiu del Dia Mundial pels Drets del Consumidor, celebrat el 15 de març, ha recordat que les persones amb discapacitat es troben en una situació de vulnerabilitat social i econòmica com a consumidores.
Per aquest motiu, el Cermi ha fet una crida a les administracions públiques i a les entitats empresarials, públiques i privades, per tal de garantir un entorn de consum segur i inclusiu que permeti l’accés a productes i serveis en igualtat de condicions.
L’entitat ha subratllat que la inclusió en el consum no és només un dret, sinó una eina fonamental per millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat. Per això, treballa per eliminar les barreres estructurals que dificulten la seva participació en el mercat, impulsant polítiques públiques i pràctiques socials que fomentin un consum accessible.
“La política de consum ha de ser inclusiva, reduint les desigualtats estructurals i minimitzant les vulnerabilitats, tal com estableix la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i l’Agenda 2030”, ha destacat el Cermi. “El nostre objectiu és garantir que les persones amb discapacitat puguin accedir a productes i serveis sense barreres, exercint els seus drets com a consumidores”.
El Cermi ha posat el focus en tres normatives clau que representen un avenç fonamental en la inclusió de les persones amb discapacitat en el consum. En primer lloc, el reial decret sobre etiquetatge accessible, que té per objectiu garantir l’accés a la informació de productes de consum de rellevància per a la seva seguretat i qualitat de vida. Aquest decret ha d’incloure formats accessibles com braille, codis QR en relleu, lectura fàcil i pictogrames. S’espera que s’aprovi al juny del 2025, fet que representaria un gran avenç cap a l’accessibilitat universal.
A més, el Cermi reclama l’aprovació de la Llei de Serveis d’Atenció a la Clientel·la, que garantiria accessibilitat i un tracte digne a les persones amb discapacitat en tots els canals d’atenció al client, incloent-hi assistents virtuals amb veu sintetitzada, videointerpretació en llengua de signes i pictogrames.
Finalment, l’entitat destaca la necessitat d’aprovar la Llei de l’Autoritat Administrativa Independent de Defensa del Client Financer, que té per objectiu resoldre extrajudicialment els conflictes entre entitats financeres i consumidors, reforçant l’atenció personalitzada i garantint la inclusió financera de les persones amb discapacitat.
El Cermi també insisteix en la necessitat de garantir l’accessibilitat dels serveis d’atenció a la clientela i dels productes, béns i serveis de consum. Així mateix, reitera el seu compromís amb la generació de coneixement i impacte social sobre discapacitat i consum. Un dels seus objectius prioritaris és reduir la bretxa digital i abordar l’impacte de la intel·ligència artificial en el consum, per assegurar que les persones amb discapacitat no quedin excloses dels avenços tecnològics.
Amb motiu del Dia Mundial del Consumidor, s’ha presentat un cupó de l’ONCE, en col·laboració amb el Consell de Consumidors i Usuaris (CCU). Ambdues entitats, juntament amb el Cermi, treballen conjuntament per defensar els drets de les persones amb discapacitat com a consumidores, promovent accions per garantir-ne la protecció en situacions de vulnerabilitat especial.