
El Barcelona Universitari Club (BUC) es va fundar a Barcelona el 1929. En la seva etapa inicial va assolir èxits esportius remarcables. El període de la guerra civil i la posterior depressió va sumir el Club en un profund sotrac. La seva situació es va intentar recuperar a partir dels anys 50, cosa que va permetre la seva consolidació a els anys 60 i 70.
Durant la Transició l’evolució del BUC va seguir endavant: El 1979 es van crear dues noves seccions i l’equip femení, i es van començar a crear les bases dels quals seria l’Escola de Rugbi. Des de llavors, el Club treballa per a la promoció, pràctica i desenvolupament del Rugbi en totes les modalitats.
Durant els darrers anys, el Club està experimentant un increment en socis i en fitxes federatives. Les línies de treball, des del punt de vista esportiu i formatiu, es basen a transmetre i compartir valors com són el treball en equip, l’esforç individual i compartit i la solidaritat. L’objectiu final és acompanyar de forma saludable els esportistes i treballar conjuntament a la seva trajectòria i als seus propis reptes.
Seguint aquesta línea, el Club treballa per acostar el Rugby a sectors de la població que fins ara no ha contactat amb aquest esport. En aquest sentit, des del 2013, el Club va iniciar i consolidar projectes com “Rugby Social” en centres penitenciaris i centres de menors; “Rugby Inclusiu” per jugadors amb capacitats diverses i amb discapacitat intel·lectual; “Rugby a Cadira de Rodes o Wheelchair Rugby” per a jugadors tetraplègics; “Touch Rugby” per a jugadors de totes les edats i condicions.
El rugby inclusiu del BUC
El BUC es basa en el principi d’atenció a la diversitat en el lleure, que passa per una intervenció amb un enfocament ecològic; això és, basat en la convicció que els suports i mesures necessaris per a la intervenció social requereixen una adaptació individual en funció de les relacions entre el context i les necessitats, les capacitats i les habilitats de cada persona.
Aquest model evoluciona cap a la inclusió, on cada individu i la seva discapacitat deixen de ser el centre, sent el propi context de lleure el que s’ha d’adaptar a les característiques pròpies de cada persona.
L’esforç dels entrenadors i voluntaris del Club ha fet que actualment al BUC hi participin diversos jugadors amb capacitats diverses i discapacitat intel·lectual, en diverses categories, des de l’escola de Rugby fins a categories Sènior. Entre les institucions més destacades que practiquen el rugby de manera regular a través del Club destaquen l’Associació Down Catalunya, Fundació Johan Cruyff, Escola Lexia, CEEB i Aprenem a Autisme
Projecte Rugby Inclusiu del BUC, Temporada 2022-23
La propera temporada 2022-23 vol dur a terme diverses accions de desenvolupament del Rugbi Inclusiu. Entre altres, estan previstes les següents:
- Inscripció a cursos de formació específics de Rugby per als entrenadors i delegats de l’equip de Rugby Inclusiu.
- Incorporació al cos tècnic d’un educador social, que dóna suport i suport per a la integració dels jugadors en les diferents dinàmiques de joc.
- Inscripció de tots els jugadors i cos tècnic a la Federació Catalana de Rugbi.
- Incrementar el nombre de jornades d’iniciació i promoció del Rugbi a nois i noies amb discapacitat intel·lectual.
- Participació al Campionat d’Espanya d’Escoles de Rugbi Inclusiu, novembre 2022. Desplaçament i allotjament.
- Participació al Torneig de Rugbi Inclusiu de Cullera, setembre 2022. Desplaçament i allotjament.