Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciEsport AdaptatEl Barcelona Universitari Club (BUC), un projecte de rugby inclusiu que es...

El Barcelona Universitari Club (BUC), un projecte de rugby inclusiu que es basa en l’atenció a la diversitat en el lleure

Des del 2013 està impulsant projectes per atreure diferents col·lectius a aquesta modalitat esportiva

buc rugby inclusiu
Membres del projecte de rugby inclusiu que impulsa el club // Foto: BUC

El Barcelona Universitari Club (BUC) es va fundar a Barcelona el 1929. En la seva etapa inicial va assolir èxits esportius remarcables. El període de la guerra civil i la posterior depressió va sumir el Club en un profund sotrac. La seva situació es va intentar recuperar a partir dels anys 50, cosa que va permetre la seva consolidació a els anys 60 i 70.

Durant la Transició l’evolució del BUC va seguir endavant: El 1979 es van crear dues noves seccions i l’equip femení, i es van començar a crear les bases dels quals seria l’Escola de Rugbi. Des de llavors, el Club treballa per a la promoció, pràctica i desenvolupament del Rugbi en totes les modalitats.

Durant els darrers anys, el Club està experimentant un increment en socis i en fitxes federatives. Les línies de treball, des del punt de vista esportiu i formatiu, es basen a transmetre i compartir valors com són el treball en equip, l’esforç individual i compartit i la solidaritat. L’objectiu final és acompanyar de forma saludable els esportistes i treballar conjuntament a la seva trajectòria i als seus propis reptes.

Seguint aquesta línea, el Club treballa per acostar el Rugby a sectors de la població que fins ara no ha contactat amb aquest esport. En aquest sentit, des del 2013, el Club va iniciar i consolidar projectes com “Rugby Social” en centres penitenciaris i centres de menors; “Rugby Inclusiu” per jugadors amb capacitats diverses i amb discapacitat intel·lectual; “Rugby a Cadira de Rodes o Wheelchair Rugby” per a jugadors tetraplègics; “Touch Rugby” per a jugadors de totes les edats i condicions.

El rugby inclusiu del BUC

El BUC es basa en el principi d’atenció a la diversitat en el lleure, que passa per una intervenció amb un enfocament ecològic; això és, basat en la convicció que els suports i mesures necessaris per a la intervenció social requereixen una adaptació individual en funció de les relacions entre el context i les necessitats, les capacitats i les habilitats de cada persona.

Aquest model evoluciona cap a la inclusió, on cada individu i la seva discapacitat deixen de ser el centre, sent el propi context de lleure el que s’ha d’adaptar a les característiques pròpies de cada persona.

L’esforç dels entrenadors i voluntaris del Club ha fet que actualment al BUC hi participin diversos jugadors amb capacitats diverses i discapacitat intel·lectual, en diverses categories, des de l’escola de Rugby fins a categories Sènior. Entre les institucions més destacades que practiquen el rugby de manera regular a través del Club destaquen l’Associació Down Catalunya, Fundació Johan Cruyff, Escola Lexia, CEEB i Aprenem a Autisme

Projecte Rugby Inclusiu del BUC, Temporada 2022-23

La propera temporada 2022-23 vol dur a terme diverses accions de desenvolupament del Rugbi Inclusiu. Entre altres, estan previstes les següents:

  • Inscripció a cursos de formació específics de Rugby per als entrenadors i delegats de l’equip de Rugby Inclusiu.
  • Incorporació al cos tècnic d’un educador social, que dóna suport i suport per a la integració dels jugadors en les diferents dinàmiques de joc.
  • Inscripció de tots els jugadors i cos tècnic a la Federació Catalana de Rugbi.
  • Incrementar el nombre de jornades d’iniciació i promoció del Rugbi a nois i noies amb discapacitat intel·lectual.
  • Participació al Campionat d’Espanya d’Escoles de Rugbi Inclusiu, novembre 2022. Desplaçament i allotjament.
  • Participació al Torneig de Rugbi Inclusiu de Cullera, setembre 2022. Desplaçament i allotjament.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content