El 97% de les persones sordes es comuniquen oralment gràcies a la utilització de pròtesis auditives

La Federació ACAPPS obre la campanya #EscoltaLaMevaVeu

persones sordes comunicació oralment
Cada any neixen a Catalunya més de 60 nens amb sordesa greu // Foto: Federació ACAPPS

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones Sordes i davant del desconeixement encara generalitzat entorn la discapacitat auditiva, la Federació d’Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) vol fer visible que la majoria de les persones amb sordesa parlen: el 97% de persones sordes es comuniquem oralment, és a dir, parlant, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

La Federació ACAPPS obre la campanya #EscoltaLaMevaVeu per trencar estereotips i donar a conèixer la realitat actual: que els infants, joves i persones adultes amb sordesa, gràcies als audiòfons i implants coclears, senten. Això, sumat al suport dels logopedes, ha permès que les persones amb sordesa hagin adquirit un bon llenguatge oral, és a dir, que es comuniquin parlant.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Al llarg d’aquesta campanya, infants, joves i persones adultes amb sordesa faran sentir la seva veu per fer visible que es comuniquen oralment i, que per a ells, això els ha donat plena autonomia personal en la seva vida social, acadèmica i laboral.

Just a l’inici d’un nou curs escolar, la Federació ACAPPS continua apostant per un sistema educatiu inclusiu, que garanteixi a l’alumnat sord l’estimulació auditiva i la llengua oral com a llengua vehicular i d’aprenentatge, així com els mitjans de suport a la comunicació en llengua oral, en igualtat de condicions que la resta de companys oients. “Les famílies que escullen la modalitat comunicativa oral consideren que el seu fill/a, comunicant-se en llengua oral, serà una persona més autònoma, amb més facilitats per a la seva comunicació amb tothom, i amb millor accés a la formació i inclusió social i laboral”, argumenta Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS. Jané considera que les persones sordes que es comuniquen oralment són molt invisibles i encara hi ha molt desconeixement de les seves necessitats. “Cal garantir el suport econòmic a les persones sordes, sense límit d’edat, perquè disposin d’audiòfons, implants coclears, bucles magnètics, actes subtitulats i altres suports tecnològics de suport a la comunicació oral”, opina Jané.

BANER_300X250

El 95% dels pares i mares de fills/es amb sordesa són oients i, per tant, la llengua materna d’aquests és l’oral. Gràcies a la detecció i tractament precoç de la sordesa -amb pròtesis auditives (audiòfons i/o implants) i treball logopèdic – actualment la realitat és que aquests infants poden sentir, parlar i accedir a una formació de qualitat. “Per a nosaltres, veure que els nostres fills/es amb sordesa parlen amb els seus companys oients, es relacionen amb tothom i que el llenguatge no és una barrera, que pot parlar en català i castellà i que està aprenent l’anglès, ens fa pensar que serà una persona autònoma. I això és essencial per a la seva inclusió laboral i social. És la nostra opinió i lliure opció”, explica l’Àngels Videla, mare d’en Martí, que és sord, té 16 anys i ara està estudiant 1er de batxillerat.

L’estudiantat universitari amb sordesa es mou per a una Universitat Accessible

El Grup d’Estudiants Universitaris/es de l’associació ACAPPS treballa per aconseguir una universitat accessible a l’alumnat amb sordesa. Aquest divendres 27 de setembre celebraran el Dia Internacional de les Persones Sordes amb el primer workshop del curs acadèmic, on treballaran les accions que duran a terme en els propers mesos. A més, ho faran al nou local de la Federació ACAPPS.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*