El proper 12 d’agost se celebra el Dia Internacional de la Joventut, un marc en què la Fundació Adecco, amb la col·laboració de Wärtsilä, presenta el seu 9è informe “Joves amb Discapacitat, motor de futur”. L’informe revela les dificultats i propostes per millorar les oportunitats laborals dels joves amb discapacitat, destacant la necessitat de sensibilització i suport per garantir la seva inclusió en el mercat laboral.
En aquesta edició, s’ha realitzat una enquesta a 253 persones amb discapacitat menors de 30 anys, de les quals un 89,8% mai ha treballat abans, és a dir, estan a la recerca de la seva primera feina. Les conclusions són aclaparadores: El 86% dels joves amb discapacitat veu “molt difícil” accedir a una primera feina i el 76% creu que trigarà més d’un any a trobar-la.
El “doble desafiament” de la primera feina
Si hi ha dos atributs que defineixen l’actual mercat laboral, són incertesa i competència, i són característiques que plantegen un escenari complicat per a les persones que busquen una oportunitat professional, especialment si mai abans no han treballat. Aquest context és encara més complicat per als joves amb discapacitat, com es reflecteix en la seva taxa d’atur del 48,1%, en comparació amb el 27% de les persones de la seva generació, segons l’últim informe del SEPE.
Aquest percentatge (48,1%) és el més alt per a tots els grups d’edat de persones amb discapacitat, baixant fins al 24,3% per a les persones entre 26 i 44 anys i al 18,2% per a les de 45 anys o més. L’absència d’experiència laboral, l’alta competència, les xarxes de contacte limitades i les expectatives i requisits de les ofertes de feina fan que les persones que busquen un primer treball trobin grans dificultats, que es veuen amplificades en el cas dels joves amb discapacitat a causa del gap formatiu, l’absència d’accessibilitat i els prejudicis i estereotips que frenen la voluntat dels ocupadors a l’hora d’incorporar-los als equips de treball.
Barreres culturals i dificultats per desenvolupar la seva vocació
Els resultats de l’enquesta mostren una percepció reveladora: la gran majoria dels joves amb discapacitat (82,2%) considera que les barreres culturals, com els prejudicis i estereotips associats a la discapacitat, són el principal impediment per competir en igualtat de condicions amb la resta de la població activa. El 17,8% restant assenyala que la insuficient formació i experiència són el factor principal que els perjudica en l’àmbit laboral.
Les barreres culturals es tradueixen en un sentiment de rebuig en la recerca de feina. El 56,7% dels joves amb discapacitat declara haver sentit discriminació en el procés; concretament, un 43,3% a la fase prèvia del currículum i un 72% a la pròpia entrevista de treball, on sovint es posen en dubte les seves capacitats i aptituds. A més, el 55% dels joves amb discapacitat té una vocació concreta però no creu que s’hi pugui dedicar professionalment, ja que no hi ha formacions homologades ni adequades per al seu tipus de discapacitat.
Autoestima i independència econòmica, principals motivacions
Les motivacions dels joves amb discapacitat per treballar comparteixen moltes similituds amb les de les persones de la seva generació, però presenten certs matisos. La possibilitat d’incrementar l’autoestima i fer-se professionalment és l’aspecte que més valoren (72,3%). Un 68,4% té com a principal objectiu ser independent econòmicament i un 55% vol incrementar el seu cercle social i xarxa de contactes. Finalment, un 51% aspira, a través de l’ocupació, a aconseguir una vida estable i normalitzada.
Mentoring: la gran palanca cap al mercat laboral
Els obstacles significatius que afronten els joves amb discapacitat en l’accés al mercat laboral els motiven a buscar maneres d’apropar-se a les empreses, amb vista a millorar les oportunitats d’ocupació. Mostren un interès creixent en participar en programes de mentoring dirigits per professionals d’empreses (84,9%), fer pràctiques en organitzacions (80,6%) i participar en tallers i webinars sobre recerca de feina (72,1%).
10 claus per trobar una primera feina, adreçades a joves amb discapacitat
- 1. Identificar les teves habilitats toves i destacar-les al currículum.
- 2. Redactar una carta de motivació compartint les principals aspiracions per a l’ocupació.
- 3. Formar-se en àrees relacionades amb la feina que s’està buscant.
- 4. Convertir la discapacitat en una fortalesa.
- 5. Utilitzar eines com el CV Maker d’Adecco per crear CV personalitzats.
- 6. Utilitzar serveis de suport i xarxes de contacte.
- 7. Buscar empreses inclusives i programes especialitzats.
- 8. Ser proactiu i perseverant en la cerca de feina.
- 9. Establir objectius clars per a la cerca de feina.
- 10. Mantenir una actitud positiva.
Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco, conclou que abordar els reptes de les barreres culturals i el gap formatiu és indispensable per construir entorns laborals on els joves amb discapacitat puguin desenvolupar-se i aportar el seu talent. La sensibilització per combatre els prejudicis, dissenyar processos de selecció alternatius i equiparar la formació amb la resta de la seva generació són esforços que no només beneficien els joves amb discapacitat, sinó que també enriqueixen els entorns laborals i tota la societat.
Secció patrocinada per