El 40% de la població desconeix què és el glaucoma tot i ser la segona causa de ceguesa a tot el món

Segons un estudi del Centre d'Oftalmologia Barraquer

estudi centre barraquer glaucoma
L’estudi comprèn una àmplia enquesta // Foto: Centre d’Oftalmologia Barraquer

El Centre d’Oftalmologia Barraquer ha realitzat un estudi sobre hipertensió ocular a Espanya que ha conclòs que un 40% dels enquestats desconeixen el glaucoma, malgrat ser la segona causa de ceguesa a tot el món.

L’estudi s’ha desenvolupat durant l’últim any a la província de Barcelona i la mostra va recollir dades de 2.032 ulls, i un total de 1.018 participants estudiats, dels quals 680 van ser dones (67%) i 338 homes (33%), amb una edat mitjana de 59 anys. L’àmplia mostra comprèn pacients d’entre 19 i 103 anys d’edat.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Des Barraquer expliquen que els pacients no perceben els símptomes del glaucoma fins fases molt avançades, pel que és fonamental realitzar revisions oftalmològiques anuals per a la detecció precoç d’aquesta patologia, que a Espanya registra un milió de pacients, la meitat dels quals no saben que la pateixen.

Les conclusions de l’estudi també recullen que un 4,5% de les persones presenta hipertensió ocular (HTO), de les quals un 85% no disposava d’un diagnòstic previ de glaucoma o HTO. A més, un 17% dels casos detectats presentaven antecedents familiars.

BANER_300X250

La doctora Marta Mármol, oftalmòloga de l’àrea de Glaucoma del Centre d’Oftalmologia Barraquer, certifica que “un diagnòstic precoç de la malaltia ajuda a evitar, en la majoria dels casos, una ceguesa irreversible”. Encara que en l’actualitat no existeix una cura per el glaucoma, la doctora Mármol destaca que “hi ha diferents tractaments que faciliten l’estabilització de la malaltia i permeten fer vida normal als pacients”.

La prevenció és el millor tractament per al glaucoma. Adoptar hàbits saludables redueix considerablement les possibilitats de patir la malaltia.

Des del Centre d’Oftalmologia Barraquer incideixen en la importància de portar una dieta equilibrada. Una alimentació en base a tot tipus d’aliments de manera moderada ajuda a millorar la circulació sobre el nervi òptic, la part de l’ull danyat en el glaucoma.

La pràctica habitual d’exercici físic també beneficia un major augment de contingut d’oxigen als teixits i, amb això, a el nervi òptic; al contrari el tabac, el consum redueix exponencialment dit aportació d’oxigen, o de la cafeïna, el consum excessiu està relacionat amb l’augment de la pressió intraocular.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*