ECOM, com a defensora dels drets de les persones amb discapacitat física i/o orgànica i partidària d’impulsar l’ús del transport públic en detriment del vehicle privat per avançar cap a una mobilitat més sostenible, ha llançat -coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible- una enquesta dirigida a persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda per conèixer quin ús estan fent dels autobusos interurbans de Catalunya i poder saber més sobre el funcionament d’aquest servei en cadascun dels territoris catalans.
L’objectiu d’ECOM amb aquesta enquesta és obtenir dades sobre el funcionament del bus interurbà a Catalunya per tal de poder dissenyar una estratègia que els permeti reivindicar millores en aquest servei de cara a millorar l’accessibilitat al servei a les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.
Un dels punts centrals de l’enquesta és l’anàlisi del “protocol a demanda”, que obliga a les persones amb discapacitat i/o mobilitat reduïda a demanar amb 48 o 72 hores d’antelació un autobús adaptat, una pràctica que és clarament discriminant.
L’enquesta que ha llançat ECOM pregunta les persones si estan fent servir aquest servei i, en cas afirmatiu, planteja preguntes concretes sobre si poden fer servir el servei de manera autònoma; si cal una reserva prèvia del servei; com i quan es fa aquesta reserva, en cas que s’hagi de fer; si hi ha espais reservats en els autobusos per a persones amb mobilitat reduïda…, entre moltes altres qüestions.
Les persones interessades en poder respondre aquesta enquesta, la tenen disponible al web d’ECOM així com també als seus perfils de xarxes socials, a Twitter i Facebook. El termini per participar en l’enquesta estarà obert fins al 20 de novembre de 2023.
ECOM, compromesa amb la mobilitat accessible i sostenible
ECOM treballa activament per identificar i denunciar les vulneracions de drets que afecten a les persones amb discapacitat física i/o orgànica en l’accés al transport públic a Catalunya.
Enguany l’entitat ha seguit impulsant la promoció de l’entorn sostenible i connectat amb la continuació del projecte ‘Regenerem – Ecomobilitza’t’. S’ha seguit amb la línia d’organització dels grups de treball semestrals sobre el dret a la mobilitat sostenible i accessible a les diferents províncies, que s’han organitzat conjuntament entre ECOM i les entitats federades del territori: Grup MIFAS a Girona, ASPID a Lleida i ASSIDE a Terres del Ebre. Els grups de treball, així com el cicle de webinars per treballar la temàtica, tenen com a objectiu impulsar conjuntament millores en el transport públic al territori i promoure una mobilitat més sostenible i inclusiva per a tothom (tant per raó de discapacitat, com per gènere, edat…) Aquesta iniciativa ha estat treballada i cocreada amb les persones d’aquests quatre grups territorials.