ECOM denuncia que el Codi d’Accessibilitat permetrà construir edificis d’habitatges sense ascensor

Exigeix al Govern que rectifiqui abans de la seva aprovació definitiva

codi accessibilitat edificis obra nova sense ascensor
El nou Codi d’Accessibilitat no té en compte el disseny universal // Foto: Obra Social “la Caixa

ECOM, com a entitat que defensa els de les persones amb discapacitat física de Catalunya, ha llançat avui un crit d’alerta sobre la possibilitat que el Govern de la Generalitat aprovi un Codi d’Accessibilitat que en alguns punts suposen una discriminació directa de les persones amb discapacitat física i van en contra dels seus drets i dignitat com a col·lectiu.

L’entitat ha arribat a aquesta conclusió després de revisar-lo en profunditat durant els darrers dies -es troba en exposició pública des del passat 30 de gener- i exigeix al Govern que rectifiqui abans de l’aprovació definitiva del Decret.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La plataforma de les persones amb discapacitat física no entén com un Govern que està treballant en un Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat –com a compromís d’ajustar-se al que estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU– aprovi un Codi d’Accessibilitat que no es regeix pels paràmetres del disseny universal.

Les qüestions més flagrants detectades per ECOM en el Codi d’Accessibilitat són la possibilitat de seguir construint edificis d’habitatges d’obra nova sense ascensor i la no obligatorietat de fer accessibles les edificacions existents que estiguin ubicades a carrers amb una pendent igual o superior al 16%.

BANER_300X250

L’entitat també troba totalment discriminatori que un Decret d’accessibilitat digui que no cal fer accessibles els establiments d’ús públic on (com literalment diu el decret) “es justifica que no és previsible la presència de persones amb mobilitat reduïda i cadira de rodes”. Una exempció que es reforça dient “quan es consideri que les activitats i els serveis que s’ofereixen són inapropiats per a persones amb discapacitat física”.

Un altre dels aspectes del nou Decret que resulta inadmissible per l’entitat, és l’accessibilitat al transport públic de les persones usuàries de scooters. ECOM denuncia que no s’ajusta ni a la realitat de les persones usuàries ni a una normativa estatal de rang superior i d’obligat compliment.

En aquesta mateixa línia, ECOM creu que tampoc no s’han tingut en compte els treballs fets amb les entitats de la discapacitat en relació a la regulació dels carrers en plataforma única, i remarca que el que inclou el Decret pel que fa a aquesta qüestió no soluciona l’accessibilitat per cap col·lectiu, i reprodueix la mateixa inaccessibilitat física que havia de resoldre.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*