ECOM celebra l’aprovació del decret que regula el model d’escola inclusiva a Catalunya

Reconeix el dret a l’escolarització en centres ordinaris de tot l’alumnat

Reconeix el dret a l’escolarització en centres ordinaris de tot l’alumnat
El nou decret ha estat aprovat aquesta setmana pel Govern // Foto: Pixabay

L’entitat ECOM, com a representants de la discapacitat física a Catalunya, ha celebrat que el decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema educatiu inclusiu finalment hagi vist la llum ja que considera que és un pas ferm en el reconeixement del dret a l’escolarització en centres ordinaris a tot l’alumnat, inclosos els infants amb Necessitats Educatives Especials (NEE) per discapacitat.

L’entitat ha participat activament durant els darrers tres anys, conjuntament amb diferents experts i agents de la comunitat educativa i altres entitats del Tercer Sector Social, en l’elaboració d’aquest decret, una demanda històrica del col·lectiu de la discapacitat física que va en la línia del que estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El nou decret –que substitueix l’anterior de 1997– té l’objectiu de garantir que tots els centres educatius del Servei d’Educació de Catalunya siguin inclusius i explicita que tots els alumnes s’escolaritzaran en centres ordinaris i excepcionalment, si la família ho vol, es podrà sol·licitar l’escolarització del seu fill en un Centre d’Educació Especial.

Aquest decret inclou l’escolarització obligatòria i s’estableixen les bases per garantir l’atenció educativa a la postobligatòria. No obstant, des de ECOM adverteixen que caldrà seguir treballant per l’etapa d’escola bressol, així com pel que fa al menjador escolar i activitats extraescolars, entorns i espais que habitualment es troben amb dificultats per garantir la inclusió de l’alumnat amb discapacitat.

BANER_300X250

Un altre dels punts destacables d’aquesta norma és el nou paper dels Centres d’Educació Especial (CEE), que es preveu que progressivament es converteixin en centres proveïdors de serveis i recursos (CEEPSIR) a les escoles ordinàries, un fet que ECOM troba molt encertat perquè és una manera d’aprofitar l’expertesa d’aquests centres i d’optimitzar els recursos públics.

Tot i valorar l’aprovació del decret molt positivament, ECOM espera a veure el seu desplegament efectiu i que l’aportació dels 142 milions d’euros pressupostats per a la seva aplicació s’inverteixin per avançar cap a una escola inclusiva i de qualitat a Catalunya. Finalment consideren bàsic per avançar en aquesta línia planificar accions de formació i acompanyament al cos docent, que seran sens dubte una peça clau per a l’èxit d’aquest model educatiu, així com l’augment d’aquest personal docent.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*