Dimarts, 27 setembre 2022
Dimarts, 27 setembre 2022
IniciDestacadesDues de cada tres persones diagnosticades de la malaltia d'Alzheimer a Catalunya...

Dues de cada tres persones diagnosticades de la malaltia d’Alzheimer a Catalunya són dones

alzheimer afectació dones homes
Les més per aquesta malaltia neurodegenerativa són les dones // Foto. gencat

El Dia Mundial de l’Alzheimer que se celebra avui 21 de setembre, té l’objectiu de donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, promoure la prevenció d’aquesta malaltia i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

El propòsit d’aquesta commemoració és donar a conèixer la malaltia i difondre informació al respecte, sol·licitant el suport i la solidaritat de la població en general, d’institucions i d’organismes oficials.

Segons les dades del sistema sanitari català, a Catalunya hi ha unes 44.000 persones diagnosticades de malaltia d’Alzheimer, i s’estima que n’hi ha unes 18.900 més que no han estat diagnosticades. La malaltia d’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa progressiva més freqüent entre les persones grans. L’Alzheimer és més freqüent en dones que en homes i afecta, sobretot, als majors de 75 anys. Segons el darrer informe que ha publicat el Servei Català de la Salut (CatSalut) sobre les característiques i utilització de recursos sanitaris dels afectats per la malaltia d’Alzheimer, l’any 2016 es van diagnosticar més del doble de casos en dones que en homes.

L’informe del CatSalut també ha analitzat el nivell de renda dels afectats per la malaltia. En aquest sentit, la taxa d’incidència incrementa a mesura que disminueix el nivell de renda, tant en els homes com en les dones i en els diferents grups d’edat. Aquest fet suggereix que els determinants socioeconòmics -com l’educació i l’ocupació-, poden estar associats al risc de patir Alzheimer.

L’estudi mostra que, a mesura que augmenta l’edat, hi ha un nombre major de pacients i incrementa el percentatge dels que tenen un deteriorament més avançat. Pel que fa a la mortalitat, és superior en els homes que en les dones. En relació a la població catalana major de 64 anys, la mortalitat d’aquests pacients és de quasi cinc vegades superior. Les dones entre 65 i 74 anys són les que presenten un increment de mortalitat més gran, de més de set vegades el de les dones de la mateixa edat.

Durant l’any 2016 s’observa que, en general, els pacients amb Alzheimer fan una major utilització de recursos sanitaris ambulatoris i d’internament que la població de referència, però realitzen menys visites a l’atenció especialitzada. Els afectats per la malaltia també tenen un major consum de fàrmacs. Pel que fa a les visites al centre d’atenció primària, els homes fan una mitjana de 5 visites més l’any que la població general, i les dones, dues i mitja.  

Les conseqüències de la malaltia d’Alzheimer no només afecten a les persones que la pateixen directament sinó també als seus familiars cuidadors.

La malaltia d’Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l’aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l’edat evolucionaran cap a la malaltia d’Alzheimer.  

La Targeta Cuida’m identifica les persones vulnerables que necessiten una atenció especial. L’any 2012 es va procedir a realitzar la prova pilot i des de la seva implantació a tot Catalunya s’han sol·licitat 2.560 targetes de persones diagnosticades de demència, entre elles 1.361 diagnosticades amb la malaltia d’Alzheimer.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content