Dijous, 23 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESDrets Socials reduirà a la meitat el temps d’espera en dependència gràcies...

Drets Socials reduirà a la meitat el temps d’espera en dependència gràcies a l’increment del 13,1% dels pressupostos

El Departament disposarà de 3.520 milions d’euros aquest any, dels quals 2.007 es destinaran a abordar el repte de la vida independent

drets socials pressupost 2023 dependència
El conseller Campuzano durant la seva intervenció al Parlament // Foto: Drets Socials

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha anunciat que el Departament de Drets Socials augmentarà un 13,1% el seu pressupost per al 2023 respecte al de l’any anterior amb els nous comptes de la Generalitat. Dels 2.981 milions d’euros del 2022, Drets Socials passarà a tenir 3.520 milions d’euros (392 més), 239,88 milions d’euros dels quals són fons Next Generation planificats per executar i atorgar aquest 2023. El conseller ha qualificat els nous comptes com “els millors de la història” i ha remarcat que “són uns pressupostos expansius en un context econòmic i social d’altíssima complexitat i, per tant, són també expansius en l’àmbit de les polítiques socials”. En aquest sentit, Campuzano ha recordat que el país “afronta un repte doble: el de la crisi social, de l’enquistament de la pobresa, i el repte d’afrontar una societat cada cop més envellida que reclama cada cop més serveis i més suports en l’àmbit de la vida independent”.

L’increment de pressupost permetrà al Departament de Drets Socials reduir a la meitat el temps d’espera en dependència, en concret el temps per tenir una valoració de grau i la resolució del Programa Individual d’Atenció (PIA), que dona lloc a rebre una prestació o accedir a un servei d’atenció a persones en situació de dependència, com són les residències i centres de dia. “Amb 4.500 places noves amb finançament públic es reduirà la llista d’espera i millorarem la planificació territorial amb més places a residències i centres de dia on més es necessitin. Aquesta política ha de donar resposta a l’accés als serveis del sistema de dependència”, ha apuntat Campuzano, que ha recordat també la urgència de resoldre l’infrafinançament del model per part de l’Estat. I és que la promoció de l’autonomia personal és l’àmbit amb més pressupost destinat, amb fins a 2.007,49 milions d’euros, 268,46 milions més que l’any passat (un 15% més).

Campuzano ha destacat el repte de la vida independent com a eix estratègic per a Drets Socials, i que passa per “assegurar que totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital amb igualtat d’oportunitats en el seu entorn familiar i comunitari, reforçant el sistema de promoció de l’autonomia personal i d’atenció a les persones en situació de dependència”.

Concretament, es destinaran 839,3 milions d’euros per als serveis d’atenció a la dependència (gent gran, persones amb discapacitat i persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental), entre els quals hi ha un augment de 81,3 milions per obrir a noves places i un de 80 milions més per a l’increment en les tarifes dels serveis.

També es destinaran 17,2 milions per a la reducció de les llistes d’espera de valoració del grau de la discapacitat i del de dependència (+1,9M€).

Font: gencat

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content