Dijous, 13 juny 2024
IniciGENT GRANDrets Socials presenta una estimació objectiva dels costos dels serveis residencials i...

Drets Socials presenta una estimació objectiva dels costos dels serveis residencials i de dia per a gent gran

L’objectiu de l’informe és posar al dia el cost d’aquests serveis i facilitar la revisió dels mòduls econòmics de la Cartera de Serveis Socials, un compromís adquirit amb patronals i sindicats l’1 de juny de 2023

estimació objectiva costos serveis residencials gent gran
Interior de la residència de gent gran Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat // Foto: Generalitat de Catalunya

En el marc del procés d’actualització de la Cartera de Serveis Socials, el Departament de Drets Socials ha presentat un estudi exhaustiu que analitza els costos dels serveis residencials i de dia per a gent gran a Catalunya. Aquest informe, fruit del Programa per a la revisió dels mòduls econòmics dels serveis de la Cartera de Serveis Socials, representa un pas fonamental cap a un finançament més just i equitatiu d’aquests serveis essencials.

L’estudi, elaborat amb la col·laboració del sector social i amb el suport de la UPF-BSM i del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, s’ha dut a terme seguint una metodologia objectiva i transparent. S’ha recollit informació de 118 centres residencials i de dia, obtenint 79 respostes vàlides que representen un total de 145 serveis. Aquesta mostra ha estat seleccionada acuradament per garantir la seva representativitat, tenint en compte variables com el tipus de servei, la naturalesa jurídica dels centres, el seu règim jurídic, la ubicació geogràfica i el nombre de places disponibles.

El cost mensual per usuari

L’anàlisi inicial es divideix en dos grans blocs: el servei de centre de dia per a gent gran (CD) i els serveis residencials per a gent gran (RGG), que se subdivideixen en quatre categories: llar residència, residència assistida per a gent gran amb risc social, amb grau II i amb grau III.

PUBLICITAT

L’informe revela que el cost mensual per usuari del servei de dia per a gent gran se situa en els 848,15€, mentre que el cost dels serveis residencials seria de 2.097,41€ 

Pel que fa als CD, destaca l’impacte que té en el cost una ocupació sensiblement baixa, especialment en els CD integrats en centres residencials (45% d’ocupació). El Departament calcula que el cost mensual per usuari podria baixar fins als 747,71€ de mitjana si els centres integrats en una residència tinguessin la mateixa ocupació que els CD independents (72% d’ocupació).

L’estudi mostra que els costos de la prestació del servei són, amb diferència, els més rellevants. Representen més d’un 85% de la despesa total i inclouen personal, cuina, neteja i bugaderia, manteniment, transport o subministraments, entre altres. En aquest sentit, el principal cost són els recursos humans, que suposen prop de dues terceres parts de la despesa total d’un centre (64%).

PUBLICITAT

Un pas necessari cap a un finançament just dels serveis socials

Aquest estudi representa un punt d’inflexió en el finançament dels serveis socials a Catalunya. Per primera vegada, es disposa d’una anàlisi rigorosa i objectiva dels costos dels serveis residencials i de dia per a gent gran, la qual cosa permetrà al Departament de Drets Socials establir un sistema de finançament més just i equitatiu. Això es tradueix en una major transparència en la gestió dels recursos públics, així com en un millor suport a les entitats prestadores de serveis i, en definitiva, en una atenció de qualitat per a les persones usuàries.

L’elaboració d’aquest estudi s’emmarca en el compromís del Departament de Drets Socials de millorar els serveis socials a Catalunya. En els darrers tres anys, s’han incrementat en un 15% els pagaments del Departament al sector, amb la voluntat de millorar les condicions laborals dels professionals i d’ajudar a suportar l’augment del cost dels subministraments.

A més de l’estudi presentat, el Departament ja està treballant en l’anàlisi dels costos de la resta de recursos que formen part de la Cartera de Serveis Socials, com ara els centres per a persones amb discapacitat, els serveis per a infants tutelats o els recursos per a persones en situació de vulnerabilitat.

En definitiva, l’estudi dels costos dels serveis residencials i de dia per a gent gran representa un pas important cap a un sistema de serveis socials més just, equitatiu i sostenible a Catalunya. 

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content