Dolors Bassa destaca la funció protectora d’entitats com la Fundació Tutelar del Ripollès

La consellera visita el nou espai polivalent de la fundació a Ripoll

dolors bassa a fundacio tutelar el ripollès
La consellera Bassa en la seva visita a la Fundació Tutelar el Ripollès // Foto: Imatge cedida per gencat

La titular del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va visitar dimarts a la tarda el nou espai polivalent de la Fundació Tutelar del Ripollès a la carretera de Barcelona de Ripoll acompanyada per l’alcalde Jordi Munell i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús. Les instal·lacions donaran servei a usuaris del Ripollès i el nord d’Osona i permetran realitzar visites de seguiment, fomentar l’autonomia personal i millorar la qualitat de vida de les persones ateses i les seves famílies.

Dolors Bassa, va destacar en la seva visita la funció protectora de les entitats tutelars com la Fundació Tutelar del Ripollès que treballen amb persones legalment incapacitades, bàsicament amb discapacitat intel·lectual, malalties mentals o deteriorament cognitiu per motius d’edat.  

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El servei de tutela és un servei social especialitzat, previst a la Cartera de serveis socials, que s’activa arran d’una decisió judicial quan l’entorn familiar de la persona afectada és inexistent, no se’n pot encarregar o el jutge determina que és inconvenient que se’n faci càrrec.

En la seva visita la consellera va explicar que “a diferència d’altres comunitats autònomes, a Catalunya la tutela de les persones incapacitades es va adjudicar a entitats privades controlades i finançades per l’Administració i el mateix Estatut d’Autonomia preveu que tothom té dret a rebre una tutela adequada en cas d’absència de familiars”.

BANER_300X250

Bassa va agrair la implicació de tot l’equip de la Fundació Tutelar del Ripollès: “sé que el vostre treball té un retorn multiplicat, perquè hi ha molts àmbits on comproveu com, amb l’ajuda adequada, les persones milloren molt la seva situació i aquest és sens dubte el millor premi. Constatar que ajudeu a fer la vida més fàcil i més feliç a un col·lectiu especialment vulnerable i que necessita de la vostra protecció”.

Per últim va instar a deixar enrere el concepte de “incapacitació” per ser obsolet i incompatible amb l’esperit i la lletra de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. “Hem de passar del concepte ‘incapacitació’ que comporta una substitució en la presa de decisions, a un model més d’acord amb els drets humans fonamentat en la ‘protecció’ i els serveis de suport a la presa de decisions”, va concloure.

FECETC_Banner_fira si i millor

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*