Dincat, com a representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, ha expressat la seva indignació davant de l’acord de pressupostos entre ERC i PSC anunciat aquesta setmana. El col·lectiu considera vergonyós l’augment dels mòduls i tarifes dels serveis socials en només un 5%, quan havien transmès en nombroses ocasions al Departament de Drets Socials i als diferents partits polítics la crítica situació que travessa el sector i la necessitat urgent d’incrementar el finançament dels serveis en un mínim del 30%. Aquest augment és essencial per dignificar els serveis, mantenir la qualitat de vida de les persones ateses, millorar les condicions laborals dels professionals i assegurar la viabilitat de les entitats.
Durant anys, les entitats del sector han denunciat l’infrafinançament com a resultat de dècades de retallades i congelacions dels mòduls, juntament amb l’increment dels costos i el cost de la vida. La diferència entre el cost real dels serveis i el preu pagat per els mòduls o tarifes és cada vegada més gran, posant en dificultats les entitats i implicant una incapacitat per millorar les condicions laborals dels treballadors.
Víctor Galmés, director de Dincat, ha manifestat la frustració de veure com les demandes del sector continuen sense ser escoltades i implementades. Malgrat l’enteniment i el suport verbal, les polítiques i els pressupostos no reflecteixen la prioritat de finançament adequat per al sector.
Una de les principals batalles de Dincat és l’augment dels mòduls i tarifes per proporcionar condicions laborals dignes als treballadors del sector. Actualment, la diferència salarial amb altres àmbits professionals com la Salut o l’Educació pot superar el 30%, malgrat realitzar tasques equiparables. Aquesta bretxa salarial causa una fuga de talent i inestabilitat a les plantilles, afectant directament la qualitat del servei.
Per l’entitat és crucial considerar que els serveis i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual són necessaris al llarg de tota la vida, i l’estabilitat en les plantilles és fonamental per garantir una atenció continua i de qualitat. La manca d’estabilitat laboral arriba a un punt crític, posant en perill la continuïtat dels serveis i la seva qualitat. Així doncs, Dincat reitera la seva demanda per un finançament adequat que garanteixi la sostenibilitat i el desenvolupament del sector.