Dilluns, 21 abril 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIADetecten deficiències cognitives subtils en fases inicials de l'Alzheimer, clau per a...

Detecten deficiències cognitives subtils en fases inicials de l’Alzheimer, clau per a un diagnòstic precoç

Un estudi del CLÍNIC-IDIBAPS revela pèrdues cognitives en estadis preclínics de l'Alzheimer, quan encara no es manifesten símptomes evidents

Detecten deficiències cognitives subtils en fases inicials de l'Alzheimer, clau per a un diagnòstic precoç
D’esquerra a dreta: Magdalena Castellví Sampol, Adrià Tort-Merino, Raquel Sanchez-Valle i Beatriz Bosch // Foto: Clínic-IDIBAPS

En les primeres fases de la malaltia d’Alzheimer, quan encara no han aparegut símptomes evidents, els tractaments disponibles resulten més efectius. Per aquest motiu, aconseguir un diagnòstic precoç és fonamental per a una millor gestió de la malaltia. Ara, un estudi liderat pel CLÍNIC-IDIBAPS ha detectat deficiències cognitives subtils en persones en estadis preclínics de la malaltia, quan encara no en són conscients. Aquesta troballa pot ser clau per a la detecció primerenca i el seguiment de les persones en risc.

El treball, publicat a la revista Alzheimer’s & Dementia, és un estudi multicèntric liderat per Adrià Tort-Merino, investigador postdoctoral del grup de recerca en Malaltia d’Alzheimer i altres trastorns cognitius de l’IDIBAPS, i coordinat per Lorena Rami, neuropsicòloga i investigadora, i Raquel Sánchez-Valle, cap del grup. A l’estudi també hi han participat l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital Universitario Marqués de Valdecilla de Santander.

Per dur a terme aquesta investigació, es van incloure 209 participants majors de 45 anys amb un rendiment cognitiu i funcional preservat. A tots ells se’ls van realitzar analítiques per detectar la presència de biomarcadors de l’Alzheimer i se’ls va sotmetre a una avaluació neuropsicològica completa. Durant els dos anys posteriors a la primera visita, es va repetir aquesta avaluació anualment.

Els investigadors van observar que aquelles persones que havien donat positiu en marcadors biològics de la malaltia d’Alzheimer, però que encara no presentaven símptomes, mostraven una reducció dels efectes de la pràctica. Això significa que, malgrat repetir diverses vegades al llarg del temps proves cognitives d’aprenentatge verbal, memòria o tasques de llenguatge, no milloraven el seu rendiment com sí que ho feien els participants sense aquests biomarcadors.

“En aquest estudi ens hem centrat en la identificació de marcadors cognitius subtils per detectar les primeres manifestacions de la malaltia d’Alzheimer. Aquests petits canvis ens poden ajudar a realitzar un diagnòstic precoç en les persones en risc i a fer-los-hi un seguiment més complet. A més, poden ser ú-tils pel disseny, desenvolupament i interpretació d’assajos clínics de prevenció”, conclou Adrià Tort-Merino, investigador de l’IDIBAPS i primer autor de l’estudi.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.