21.4 C
Barcelona
Dilluns, 6 juliol, 2020

El Departament de Cultura publica un vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

signatura fomentar llengua catalana signes
Santi Vila en la signatura per fomentar la llengua de signes catalana // Foto: gencat

El conseller de Cultura, Santi Vila, va presentar, durant la sessió del Consell Social de la Llengua de Signes Catalana, un vocabulari bàsic interactiu de la llengua de signes catalana (LSC), que ha elaborat i publicat el Departament de Cultura i que es pot consultar en línia.

L’eina aplegarà 1.500 termes bàsics de 26 camps temàtics, dels quals són en línia ja els 230 corresponents als sis camps següents: lletres i números, colors i formes, salutacions, cultura, temps cronològic i tecnologies.

L’eina, que combina la cerca lèxica amb vídeos a Youtube i permet l’accés des de dispositius mòbils, s’ha creat amb l’assessorament de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), i hi han col·laborat els experts Rosa M. Boldú, Juan Frigola, Santi Frigola, Juan Valenzuela, Cèsar del Valle i Frank Vidiella. Els models del vocabulari són Mariona Boronat i Arnau Escudero.

El Consell Social de la Llengua de Signes Catalana està integrat per 14 membres, set dels quals en representació dels departaments de Cultura, Ensenyament, Treball, Afers Socials i Famílies, Presidència i Governació; un en representació de l’Institut d’Estudis Catalans, tres en representació de les entitats FESOCA, ACILS i APANSCE, i tres persones de prestigi reconegut en la recerca o en la defensa dels drets lingüístics de la llengua de signes catalana.

D’altra banda, el Departament de Cultura ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació de Persones Sordes de Catalunya que té per objectiu el foment de la llengua de signes catalana.

El conveni, amb una durada prevista de 4 anys, ofereix un marc de col·laboració permanent que garanteix, d’una banda, l’assessorament lingüístic i, de l’altra, l’acció conjunta en la difusió de recursos lingüístics i projectes que impulsa el Departament de Cultura per a les persones sordes signants de LSC i les entitats del sector. Entre les línies d’actuació, destaquen les accions de formació adreçades al personal de les administracions públiques catalanes i a adults dels entorns familiars i socials de persones sordes signants.

Amb la signatura del conveni, es formalitza la cooperació ja existent entre el Departament de Cultura i FESOCA, com ara l’edició de les làmines divulgatives de signes de l’àmbit de la salut i de les presentacions i salutacions, que han tingut una bona acollida. Aquesta actuació, que també queda integrada en el conveni, continuarà amb una tercera làmina amb termes de seguretat.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

MIFAS incorpora 94 nous treballadors a la seva plantilla des del mes de juny

El Grup MIFAS ha incorporat a la seva plantilla un total de...

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després d’haver implementat tots els protocols...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -