La demarcació de Girona serà a l’octubre l’eix de la celebració del Dia de la Salut Mental 2017

Les entitats desplegaran un calendari d’activitats divulgatives del 3 al 10 d’octubre

demarcació girona eix dia mundial salut mental 2017
Representants de les diferents entitats organitzadores del Dia Mundial de la Salut Mental // Foto: IASS

Girona serà el dissabte 7 d’octubre la capital catalana de la salut mental 2017. Amb el lema “Salut Mental, a la comunitat i a la feina”, la ciutat acollirà l’acte central del Dia Mundial de la Salut Mental a Catalunya, un esdeveniment festiu i reivindicatiu organitzat per Salut Mental Catalunya i l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines.

Està previst que més de 1.500 persones es donin cita a la Plaça Salvador Espriu de la capital gironina. Paral·lelament les entitats també desplegaran del  3 al 10 d’octubre un calendari d’activitats divulgatives arran i arreu de la demarcació amb l’objectiu de debatre i alhora divulgar, reflexionar, reivindicar i també celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

La demarcació de Girona és un model de referència en salut mental, després que aquest any el Govern de la Generalitat, en la línia de la Unió Europea, i conjuntament amb les entitats del sector de la salut mental (persones afectades, famílies, proveïdors i professionals) hagi aprovat el desplegament d’un Pla integral d’atenció a les persones amb trastorns mentals i addiccions en els propers anys que es miralla en el model d’atenció a la salut mental implantat a la demarcació de Girona.

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines atén una població de referència de 724.039 persones (142.482 menors de 18 anys i 581.557 persones majors de 18 anys). L’any 2016, els centres de salut mental comunitaris han atès 13.491 adults, dels quals 3.889 han estat per un trastorn mental greu (28,82 %). La prevalença de trastorn mental ha estat de 2,32%. Del conjunt de les persones ateses, un 28% han estat casos nous. El 40,4% (5.451 persones) han estat homes i un 59,60% (8.040 persones), dones. L’edat mitjana dels usuaris ha estat de 49,89 anys.

BANER_300X250

450 milions de persones al món tenen un trastorn mental

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que estableix el 10 d’octubre el Dia Mundial de la Salut Mental, estima que aproximadament uns 450 milions de persones tenen trastorn mental a tot el món i afegeix que quatre de les sis causes principals dels anys viscuts amb discapacitat resulten de trastorns neuropsiquiàtrics com ara la depressió, trastorns generats per l’ús d’alcohol, l’esquizofrènia (tercera causa de discapacitat entre la població de 15 a 44 anys d’edat a tot el món) i trastorn bipolar, entre d’altres.

Els trastorns mentals són malalties d’elevada prevalença. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2013, la probabilitat de patir un trastorn mental en la població catalana de 15 i més anys va ser del 12,4% (l’any 2012 va ser del 10,7%). La magnitud i l’impacte d’aquests trastorns en termes de dependència i de costos econòmics, sanitaris i socials són elevats. A Europa s’estima que els costos associats als trastorns mentals estan a l’entorn del 3-4% del PIB, associat sobretot a la discapacitat i a la pèrdua de productivitat.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*