Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDESTACADESCom obtenir la Tarjeta Europea d’Estacionament per a persones amb mobilitat reduïda

Com obtenir la Tarjeta Europea d’Estacionament per a persones amb mobilitat reduïda

És gratuïta, vàlida per a tots els països de la UE i permet aparcar en places reservades per a persones amb discapacitat

campanya 25N diba
targeta europea d'estacionament persones mobilitat reduïda
Una persona en cadira de rodes en una estacionament reservat // Foto: Servimedia

Qualsevol persona amb una discapacitat acreditada i superior al 33% que afecti la mobilitat té dret per llei a una targeta europea d’estacionament a Espanya. Es tracta d’una acreditació gratuïta, personal i intransferible que permet a una persona amb mobilitat reduïda sol·licitar una plaça d’aparcament gratuïta en una zona propera al seu habitatge o fer parades o estacionaments en espais habilitats específicament per fer-ho, entre d’altres opcions.

La Targeta Europea d’Estacionament és vàlida a tots els països de la Unió Europea i el seu tràmit sol gestionar-se a través de l’ajuntament on es resideixi, o a la comunitat autònoma si no n’hi ha.

cançons que acaben en fade out

El principal requisit per sol·licitar la Targeta Europea d’Estacionament és tenir reconegut de forma oficial un grau de discapacitat del 33% o superior a través d’un Certificat de Discapacitat, segons recull l’article 3 del Reial decret 1056/2014 que regula l’emissió i l’ús de la targeta d’estacionament per a persones amb discapacitat.

També la podran sol·licitar persones amb discapacitat en la seva agudesa visual igual o inferior al 0’1 amb correcció, o un camp visual reduït a 10 graus o menys; cosa que també ha d’estar acreditada a través d’un certificat que reconegui aquesta situació. Aquells conductors o empreses de transports col·lectius que prestin serveis a persones amb discapacitat també se’n poden beneficiar.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Per sol·licitar la targeta d’aparcament europea cal acudir a l’ajuntament de la ciutat on es resideixi. Juntament amb l’acreditació del grau de discapacitat, cal aportar una fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant de la Targeta Europea d’Estacionament i dues fotos en mida carnet del futur titular. En alguns casos, aquest tràmit també es pot fer a través d’organismes autonòmics, com és el cas d’Andalusia, les Canàries, Castella i Lleó, el País Valencià, Navarra, Castella-la Manxa, Regió de Múrcia o la Rioja.

La Targeta Europea d’Estacionament és personal i intransferible, per la qual cosa únicament la podrà utilitzar el titular quan condueixi un vehicle o s’hi desplaci. Si viatgeu en un vehicle del qual no sou amo, podreu portar la targeta encara que la persona amb discapacitat no el conduïu. S’ha de col·locar en un lloc visible del parabrisa i serveix per circular per qualsevol país de la Unió Europea.

De la mateixa manera, una Targeta Europea d’Estacionament per a persones amb mobilitat reduïda que s’hagi sol·licitat a qualsevol país membre de la Unió Europea també és vàlida per circular per Espanya.

Avantatges de la Targeta Europea d’Estacionament

Segons detalla el Reial decret que regula les targetes d’estacionament per a persones amb discapacitat, qualsevol persona amb una targeta europea d’estacionament té dret a sol·licitar una plaça d’aparcament gratuïta propera al domicili o al lloc de treball.

Aquesta s’haurà de senyalitzar adequadament amb el símbol internacional d’accessibilitat: una cadira de rodes sota un fons blau. A més, es podrà estacionar a espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda. Aquests espais estan senyalitzats igualment amb un cartell o un dibuix d’una cadira de rodes en un fons blau.

Per llei, l’article 5 del Reial decret estableix que els centres de les ciutats han de disposar d’un mínim d’una plaça d’aparcament reservada per cada quaranta places o fracció, independentment de les que siguin de residència o de zones de treball.

També es podrà estacionar en zones d’aparcament limitat durant el temps que sigui necessari. El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 ha precisat a Maldita.es que aquest avantatge s’aplica únicament a les zones de Servei d’Estacionament Regulat (majorment conegudes per les sigles com a zones SER).

En aquests espais, la gratuïtat o el descompte que s’hi apliqui dependrà de les competències que tingui l’Administració pública local, que és qui regula aquest tipus d’aparcaments. Per tant, el Ministeri recomana consultar al vostre ajuntament de residència com funcionen aquest tipus d’espais.

Depenent de la localitat, es podrà estacionar o parar en una zona senyalitzada que estigui reservada per a la càrrega i descàrrega de vehicles “sempre que no s’ocasionin perjudicis als vianants i al trànsit”. Quan hi hagi un motiu justificat i no es pertorbi el trànsit o el pas de vianants, es podrà fer una parada a “qualsevol part de la via”.

Així mateix, es pot accedir a zones restringides al trànsit sempre que la destinació s’ubiqui a l’interior d’aquesta àrea. Depenent de la localitat on un resideixi, és recomanable consultar quins altres beneficis són aplicables a aquesta targeta.

Tot i això, posseir la Targeta Europea d’Estacionament no permet aparcar en zones de vianants, passos de vianants i en altres llocs on està prohibit parar o estacionar explícitament, com els guals, sortides d’emergència, espais que redueixin els carrils de circulació o zones acotades per raons de seguretat pública.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

1 COMENTARI

  1. Es posible que la guardia urbana duna poblacio tracti a les persones amb movilitat reducida com a segons ells persones privilegiades? Y intentin redui els drets quels concedeig la lley del minusvalid, pues yo preferidie no tindrels aquestos privilegis y pode camina con una persona sensei limitacions fisiques

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content