28.3 C
Barcelona
Dissabte, 8 agost, 2020

Com afrontar psicològicament el confinament pel COVID-19

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
psicologia confinament covid-19
Laura Pineda // Foto: Grup Virtus

Estem vivint el que per a la majoria de nosaltres és una situació nova: el confinament a les nostres llars amb l’objectiu de fer front als contagis per COVID-19.

És normal que davant situacions a les que mai ens hem exposat, en un primer moment puguem sentir que ens falten eines amb les quals fer front a la mateixa, que el nivell d’incertesa sigui elevat i que això produeixi que apareguin pensaments i emocions no del tot adaptatius.

Aquests dies, en els quals romandrem més hores del que és habitual a casa, és important tenir en compte certs aspectes psicològics, com els 11 que es recullen a continuació, per a tractar d’abordar aquesta situació de la manera més adaptativa possible.

1. Durant el temps que duri aquest confinament és important tractar de mantenir o adaptar horaris i estructurar el temps a casa, és a dir, crear una nova rutina. Intenta mantenir les hores de descans, deixa de banda el pijama i vesteix-te, distribueix les activitats durant el dia i divideix el temps en quefers diaris (Teletreball, tasques de la llar i altres deures) i l’oci. Això és igual d’important per a persones adultes com per als nens i nenes.

2. Tracta d’incloure activitat física en la mesura del possible en la teva organització diària. això contribuirà a disminuir els nivells d’ansietat i millorar el descans.

3. Cuida especialment la teva alimentació durant el confinament.

4. En el cas de l’oci, és interessant intercalar activitats de “oci actiu”, en les que el que faig requereixi d’una càrrega atencional mitjanament important com pot ser llegir, cuinar, fer sudoku / passatemps, fer manualitats, pintar / pintar, fer un puzle … amb altres activitats especialment relacionades amb les noves tecnologies, com pot ser veure la televisió, l’ús de xarxes socials, etc.

5. Viure en l’era de les comunicacions facilita mantenir les relacions interpersonals de manera virtual, fes ús d’aquestes eines i, si ho necessites, busca suport social.

6. Té cura d’aspectes relacionats amb la convivència ja que no sempre pot resultar fàcil. Respecta els espais, intercalant temps conjunt i en solitari, respectant el dret a la intimitat de cada un per no saturar. Això resulta especialment important si es conviu amb adolescents.

En el cas que aparegués el conflicte, és convenient que cada part es prengui el seu temps per baixar el nivell d’enuig i activació abans d’intentar aclarir les coses i arribar a acords posteriors.

7. Identifica els teus pensaments: la forma en què cada persona interpreta les diferents situacions és la que genera les diferents emocions i el que fem quan les sentim. Per això, és especialment important identificar els pensaments que estem tenint en relació amb la situació que ens ocupa, ja que estan darrere del malestar emocional que estem sentint. Quan el malestar arriba a nivells elevats, pots agafar paper i llapis per tractar de recollir què estem pensant per així poder treballar amb això. Per fer-ho es pot seguir el següent model:

SITUACIÓ: Què ha passat? Exemple: Veient les notícies; PENSAMENT: Què he pensat? Què passarà? És horrible passar tant de temps a casa. Puc contagiar-me i la meva vida correrà perill; EMOCIÓ: Què he sentit? Tristesa, ansietat; CONDUCTA: Què he fet? Sobreinformació sobre el virus

Un cop identificats els pensaments tracta de relativitzar i detectar els possibles biaixos que s’estiguin distorsionant, com pot ser una polarització de la realitat, abstreure selectivament informació negativa sobre la situació, endevinar el futur sobre el que ens esdevé, generalment en termes negatius, etc. Aconseguir això farà que el malestar psicològic disminueixi.

8. És un bon moment per començar a practicar tècniques de relaxació, que ajudin a controlar els nivells d’activació i ansietat.

9. Una de les conductes freqüents davant de situacions d’incertesa és la recerca constant d’informació, que a curt termini disminueix l’ansietat i genera sensació de control, però a llarg termini genera emocions desadaptatives. Així que tracta de limitar la quantitat d’informació sobre el tema, realitzant per exemple dos recerques al dia i sempre en mitjans contrastats i fiables.

10. Proposa’t petits objectius diaris, que siguin realistes i abastables, tenint en compte la situació, i reforçat quan els aconsegueixis.

11. Per descomptat, si el malestar persisteix i incapacita demana ajuda a un professional de la psicologia, que mitjançant cites en línia o telefòniques poden ajudar-te.

Laura Pineda RebolloPsicòloga del Grup Virtus

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

Campanya de l’Ajuntament de Barcelona per apropar el Servei de Teleassistència Municipal

L’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya per apropar el Servei de Teleassistència Municipal a prop de...

també pot interessar-te

- Advertisement -