Al voltant de 300 voluntaris col·laboren amb Plena Inclusió Comunitat Valenciana i amb Fundacion Mira’m per ajudar persones amb discapacitat intel·lectual i/o amb autisme afectades per la DANA.
“Des de portar aigua i bolquers als qui ho necessiten, fins a passar la tarda i acompanyar les famílies de persones amb TEA o altres trastorns del desenvolupament. Es fa de tot”, van assenyalar des de les entitats. El director de Disseny i Desenvolupament de Suports de Fundació Mira’m, Manuel Martín, va explicar a Servimedia que organitzen els voluntaris mitjançant un grup de WhatsApp.
“Hem habilitat canals perquè les persones interessades a col·laborar s’hi apuntin”, va afegir, “indicant sempre el seu lloc de residència i disponibilitat. En funció de les necessitats que ens traslladen les famílies i les entitats, i tenint també en compte el lloc de residència de cadascú, intentem facilitar que els voluntaris disponibles s’hi posin”.
Va dir que, de moment, col·laboren al voltant de 300 voluntaris, “però això canvia dia a dia”, per la qual cosa va agrair la implicació de tants veïns i veïnes anònims.
La col·laboració arriba a perfils i situacions d’índole diferent “Des d’una família amb un nen autista i un altre nadó que necessita bolquers i no pot sortir a comprar-los, a persones que requereixen garrafes d’aigua, medicines o aliments”, va detallar, sense oblidar ” els problemes de conducta i les crisis d’estrès i ansietat que moltes persones amb TEA estan experimentant”.
“El fet de veure alterades les seves rutines pot donar lloc a comportaments i conductes molt desajustades”, va prosseguir, “que de fet ja ens estan reportant diverses famílies. Per a aquests casos, disposem dels professionals de Fundació Mira’m i de voluntaris ben formats que es desplacen als domicilis de la família i els ofereixen acompanyament”.
Membre de Plena inclusió CV, Fundació Mira’m està especialitzada en el suport a persones amb TEA i les seves famílies, per la qual cosa compta amb professionals i amb personal voluntari ben preparat. Disposa de dos centres situats a Gandia ia València capital, que no han patit danys.
Ajudar a entendre
Martín va subratllar com aquest tipus de situacions i de catàstrofes, “per definició imprevistes”, poden generar crisis d’ansietat i estrès en persones amb autisme o amb altres trastorns del desenvolupament, sobretot si tenen discapacitat intel·lectual associada. No només perden les rutines i teràpies habituals, va explicar, sinó que “han de passar molt de temps a casa seva” i enfrontar-se a “una realitat que no entenen”.
En aquesta línia, va destacar com, “des de totes les parts d´Espanya, professionals i voluntaris ens estan fent arribar materials adaptats per ajudar-nos en aquesta tasca”. Com a exemple, va citar “l’enviament en línia d’una sèrie de pictogrames per explicar què és una DANA i quins són els seus efectes”. Les adaptacions a lectura fàcil o mitjançant pictogrames “resulten de gran ajuda per a aquests casos i ens estan arribant de tot arreu”, va indicar.
Per acabar, va declarar que “s’està fent un inventari amb les necessitats de material que ens comuniquen les entitats per canalitzar l’ajuda” que s’ofereix a nivell nacional. “Ens estan oferint de tot”, va afirmar, però “ara mateix hem d’establir prioritats per evitar el risc que les entitats se saturin si reben més ajuda de la que poden gestionar”.