Càtedra universitària per ajudar les persones amb discapacitat a accedir al mercat laboral de qualitat

Creada per la UOC i la Fundació Randstad

càtedra estudiants discapacitat ocupació
La UOC acull actualment a 1.243 estudiants amb discapacitat // Foto: UAB.cat

El passat 21 de març la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Fundació Randstad van fer la presentació de la Càtedra de Discapacitat, Ocupació i Innovació Social en línia, amb l’objectiu d’ampliar la xifra d’estudiants universitaris amb discapacitat (actualment només un 6%) i augmentar les seves possibilitats d’accedir a un mercat de treball de qualitat.

“La idea de discapacitat ha format part de la història mateixa de la humanitat, però massa sovint aquesta història s’ha construït com a mons paral·lels que mai no s’encreuen”, va explicar el director acadèmic de la nova càtedra, el catedràtic de Pedagogia Social Jordi Planella. Aquesta càtedra aposta per “trencar” aquestes estructures socials, i “una de les maneres directes de fer-ho és treballar per a oferir una ocupació digna a les persones amb discapacitat”, va afegir aquest professor de la UOC.

BANER_300X250

El projecte es construeix a partir d’una codirecció —acadèmica i tècnica— entre la UOC i la Fundació Randstad, amb la finalitat de treballar coordinadament entre l’acadèmia i el sector empresarial. Mitjançant la praxi d’un laboratori d’innovació social, es desenvoluparan diversos projectes, com ara un punt d’informació per discapacitat i ocupació (Info Point Discapacitat i Ocupació), beques d’investigació, jocs d’eines per a l’anàlisi del nivell d’inclusivitat de les empreses, la incidència en les polítiques públiques sobre discapacitat, etc.

La nova càtedra inclou un consell assessor d’experts que garantirà la transferència social i política que necessita el projecte.

El llançament de la Càtedra coincideix amb la posada en marxa d’un servei d’ocupació per a la comunitat de la UOC amb discapacitat. Segons la directora de la Fundació Randstad a Catalunya, Anna Delclòs, Info Point Discapacitat i Ocupació —tal com s’anomena— és la primera acció derivada de la Càtedra. Consisteix en el procés d’acompanyament per part de professionals de la Fundació a estudiants i graduats amb discapacitat de la UOC en el procés de millora de la seva ocupabilitat, promoció de la carrera professional i accés a oportunitats laborals. “Oferim un diagnòstic competencial en línia, ofertes i oportunitats de treball, accés a recursos formatius i ajudes, com les beques Fundació Randstad-UOC”, detalla Delclòs.

Delclòs, que també és directora executiva de la Càtedra, comenta que aquesta iniciativa “és un exemple de la materialització d’una càtedra codirigida per una universitat i una fundació empresarial com la nostra; un exemple en el qual es materialitza el valor acadèmic, amb una orientació eminentment pràctica i d’impacte directe en el món de l’empresa”. Amb tot, “des de la Fundació Randstad volem transformar el món de l’ocupació i contribuir a una societat més justa promovent la igualtat d’oportunitats en l’accés al món laboral. Info Point és una eina que neix, per tant, amb aquesta missió i aquesta finalitat”, conclou.

Dels 22.190 universitaris amb discapacitat que hi ha a Espanya, la UOC n’acull 1.243 i es converteix, així, en la segona universitat en nombre d’estudiants discapacitats, darrere de la UNED, segons constata la Guia d’atenció a la discapacitat a la universitat 2018 de la Fundació Universia.

A Espanya, el nombre de contractes laborals a professionals amb discapacitat gairebé s’ha duplicat des del 2010, ja que ha passat dels 50.860 d’aquell any als 98.378 del 2018, segons constata la Fundació Randstad.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*