21.4 C
Barcelona
Diumenge, 5 juliol, 2020

Càtedra universitària per ajudar les persones amb discapacitat a accedir al mercat laboral de qualitat

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...
càtedra estudiants discapacitat ocupació
La UOC acull actualment a 1.243 estudiants amb discapacitat // Foto: UAB.cat

El passat 21 de març la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Fundació Randstad van fer la presentació de la Càtedra de Discapacitat, Ocupació i Innovació Social en línia, amb l’objectiu d’ampliar la xifra d’estudiants universitaris amb discapacitat (actualment només un 6%) i augmentar les seves possibilitats d’accedir a un mercat de treball de qualitat.

“La idea de discapacitat ha format part de la història mateixa de la humanitat, però massa sovint aquesta història s’ha construït com a mons paral·lels que mai no s’encreuen”, va explicar el director acadèmic de la nova càtedra, el catedràtic de Pedagogia Social Jordi Planella. Aquesta càtedra aposta per “trencar” aquestes estructures socials, i “una de les maneres directes de fer-ho és treballar per a oferir una ocupació digna a les persones amb discapacitat”, va afegir aquest professor de la UOC.

El projecte es construeix a partir d’una codirecció —acadèmica i tècnica— entre la UOC i la Fundació Randstad, amb la finalitat de treballar coordinadament entre l’acadèmia i el sector empresarial. Mitjançant la praxi d’un laboratori d’innovació social, es desenvoluparan diversos projectes, com ara un punt d’informació per discapacitat i ocupació (Info Point Discapacitat i Ocupació), beques d’investigació, jocs d’eines per a l’anàlisi del nivell d’inclusivitat de les empreses, la incidència en les polítiques públiques sobre discapacitat, etc.

La nova càtedra inclou un consell assessor d’experts que garantirà la transferència social i política que necessita el projecte.

El llançament de la Càtedra coincideix amb la posada en marxa d’un servei d’ocupació per a la comunitat de la UOC amb discapacitat. Segons la directora de la Fundació Randstad a Catalunya, Anna Delclòs, Info Point Discapacitat i Ocupació —tal com s’anomena— és la primera acció derivada de la Càtedra. Consisteix en el procés d’acompanyament per part de professionals de la Fundació a estudiants i graduats amb discapacitat de la UOC en el procés de millora de la seva ocupabilitat, promoció de la carrera professional i accés a oportunitats laborals. “Oferim un diagnòstic competencial en línia, ofertes i oportunitats de treball, accés a recursos formatius i ajudes, com les beques Fundació Randstad-UOC”, detalla Delclòs.

Delclòs, que també és directora executiva de la Càtedra, comenta que aquesta iniciativa “és un exemple de la materialització d’una càtedra codirigida per una universitat i una fundació empresarial com la nostra; un exemple en el qual es materialitza el valor acadèmic, amb una orientació eminentment pràctica i d’impacte directe en el món de l’empresa”. Amb tot, “des de la Fundació Randstad volem transformar el món de l’ocupació i contribuir a una societat més justa promovent la igualtat d’oportunitats en l’accés al món laboral. Info Point és una eina que neix, per tant, amb aquesta missió i aquesta finalitat”, conclou.

Dels 22.190 universitaris amb discapacitat que hi ha a Espanya, la UOC n’acull 1.243 i es converteix, així, en la segona universitat en nombre d’estudiants discapacitats, darrere de la UNED, segons constata la Guia d’atenció a la discapacitat a la universitat 2018 de la Fundació Universia.

A Espanya, el nombre de contractes laborals a professionals amb discapacitat gairebé s’ha duplicat des del 2010, ja que ha passat dels 50.860 d’aquell any als 98.378 del 2018, segons constata la Fundació Randstad.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

El Centre d’Atenció Diürna d’ASPID reprèn l’activitat en un entorn segur pels usuaris

El Centre de dia Candi Villafañé d’ASPID ha reprès l’activitat presencial després...

Una mirada personal a l’escola inclusiva

La meva experiència en una USEE (Unitat de Suport Educatiu Especial) va començar l’any 2012, a l’Institut...

La incertesa pel coronavirus obliga a suspendre la tercera edició de l’Inspira Festival Inclusiu 2020

La Fundació MAP i l'Ajuntament de Ripoll han decidit no celebrar la tercera edició de l'Inspira Festival...

El Grup Alba inicia un nou model dels serveis diürns als nous espais de Guissona, Agramunt i Verdú

El Grup Alba ha iniciat un canvi de rumb dels seus serveis diürns cap a un model...

Katherina Harder: “ El format online ens permet acompanyar persones grans a relacionar-se amb la tecnologia”

Katherina Harder és la directora artística i de programació de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -