Catalunya va viure dissabte passat l’estrena oficial de la temporada de Teatro Accesible 2023-2024, amb l’obra basada a la novel·la de Miguel Delibes, “Les guerres dels nostres avantpassats” al Teatre Goya de Barcelona. Aquesta obra és la primera de desenes de produccions de teatre que comptaran amb subtitulat adaptat a persones sordes, audiodescripció per a persones cegues i sistemes d’ajuda auditiva.
En els seus més de 12 anys d’història, el projecte pioner a Espanya a incorporar mesures d’accessibilitat a les arts escèniques ha beneficiat més de 17.500 persones amb discapacitat i ha expandit la seva xarxa de teatre accessible conformat per 50 espais escènics que han programat obres de teatre adaptades. En paraules del Director del Projecte, Javier Jiménez: “Un dels nostres objectius principals és aconseguir descentralitzar l’oferta de Teatre Accessible i arribar a Comunitats on actualment no existeix una oferta cultural que s’adapti a totes les persones”.
Dins de les novetats d’aquesta temporada, el Teatro Español realitzarà 25 funcions de teatre accessible, establint el rècord de funcions adaptades mai programades per un espai escènic. Cada cop són més els teatres que s’uneixen a la xarxa de Teatro Accesible, apostant per lliurar continguts accessibles a persones amb discapacitat sensorial i grans. El Teatre Municipal Àngel Guimerà del Vendrell exhibirà l’obra Fitzroy amb subtitulat, audiodescripció i sistemes d’ajuda auditiva el proper 1 d’octubre. El Teatre Zorrilla de Badalona també programarà per primera vegada una funció accessible a l’obra “El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc” dia 1 de desembre. Una altra de les novetats és la incorporació de mesures d’accessibilitat a la sarsuela “Pa y toros” que es realitzarà al Centre Cultural Les Arts de València el proper 11 de novembre.
Les visites tàctils cobraran més importància durant aquesta temporada, ja que el Teatre de la Comèdia, el Teatre de la Sarsuela i el Teatre Nacional de Catalunya realitzaran visites escèniques previ a algunes de les seves funcions accessibles amb audiodescripció.
Mentrestant, importants teatres públics com el Centre Dramàtic Nacional, el Teatre Espanyol, el Teatre Circ Múrcia, el Teatre Nacional de Catalunya i el Teatre Jovellanos de Gijón –entre molts altres– continuen programant teatre accessible. Obres com “La mare de Frankenstein”, “El vestit”, “Júnior”, “L’alegria que passa” i “La discreta enamorada”, comptaran amb subtitulat, audiodescripció, bucle magnètic i so amplificat.