Catalunya se suma a la celebració del Dia Mundial de l’Ictus

La malaltia provoca 13.000 ingressos anuals al nostre país

sem-ictus
El SEM utilitza el codi RACE creat per investigadors catalans // Foto: gencat

Avui, 29 d’octubre, es commemora el Dia Mundial de l’Ictus, amb el lema “L’ictus es pot tractar”. A Catalunya s’han organitzat diferents actes per sensibilitzar i donar a conèixer aquesta malaltia. La Fundació Ictus, per exemple, ha programat l’obra de teatre “Art” al Teatre Goya, i tots els diners que es recaptin aniran destinats a la Fundació.

El Departament de Salut es suma a la celebració del Dia Mundial de l’Ictus, una malaltia que provoca 13.000 ingressos anuals a Catalunya, donant a conèixer que el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) ha millorat en la detecció del Codi ictus amb la utilització de l’escala Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), un mètode creat per investigadors de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, de Badalona, l’any 2011.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Posteriorment va ser validat i implementat al protocol de Codi ictus del SEM gràcies al treball col·laboratiu de la neuròloga i coordinadora del projecte, Dra. Pérez de la Ossa, i el grup de treball d’ictus del SEM. Es tracta d’un instrument pioner al món que permet identificar els casos en què l’ictus és causat per l’obstrucció d’una de les grans artèries cerebrals, casos especialment greus i que suposen aproximadament el 30% de tots els ictus.

Aquest augment de l’aplicació de l’escala RACE incideix directament en la reducció del temps que transcorre des de la detecció de la malaltia fins al seu tractament definitiu, aspecte clau que redueix la mortalitat i minimitza les seqüeles neurològiques. L’objectiu del SEM enguany és arribar a aplicar l’escala RACE en més del 90% de les activacions del Codi ictus.

BANER_300X250

Per tal d’identificar ràpidament els malalts i traslladar-los tan aviat com sigui possible fins a l’hospital preparat més proper o per fer-ne la derivació a centres terciaris, el Departament de Salut va desplegar l’any 2006 el Codi ictus a tot el país amb resultats excel·lents. Es considera que en deu anys ha evitat la mort de més de 1.700 persones.  

L’ictus és una malaltia aguda ocasionada per una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell. Esdevé la primera causa de mort entre les dones catalanes i la tercera entre els homes, i és la primera causa de discapacitat en adults. Per tant, és una malaltia que té un impacte social molt gran.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*