Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciACCESSIBILITAT UNIVERSALCampanya “Avancem cap a una cultura i oci accessibles”

Campanya “Avancem cap a una cultura i oci accessibles”

Diversos membres de la XAVI estan visitant a directors/es i programadors/es d’equipaments culturals públics i privats, així com agrupacions i federacions del sector cultural, per promoure avantatges econòmics en cultura i oci a les persones amb la targeta acreditativa de la discapacitat i els seus acompanyants

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

campanya avancem cap a una cultura i oci accessibles
Intèrpret en llengua de signes durant un espectacle infantil // Foto: Paola de Grenet

La Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent, coneguda com la XAVI (Ajuntament de Barcelona), té la missió de promoure la transformació social a la ciutat de Barcelona i donar resposta per aconseguir la plena inclusió de tota la ciutadania i el dret a una vida digna de les persones amb diversitat funcional. Actualment està formada per 70 entitats que s’organitzen en grups de treball per desenvolupar projectes que cada any escullen i desenvolupen de manera autogestionada.

L’any passat un grup d’entitats, en col·laboració amb Apropa Cultura, van unir esforços per facilitar l’accés d’aquests col·lectius a la cultura mitjançant la targeta acreditativa. Cal tenir present que en la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat que va aprovar l’ONU l’any 2006 es reconeix el dret de les persones amb discapacitat a participar, en igualtat de condicions, en la vida cultural. En aquesta línia, el Codi d’accessibilitat de Catalunya -que va entrar en vigor el dia 1 de març de 2024- descriu els requisits i les solucions d’accessibilitat necessàries perquè tothom pugui accedir als espais culturals i gaudir-ne.

Malauradament, i tal com conclou l’informe “El greuge econòmic de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona”, que l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va publicar el 2019, les persones amb discapacitat i les seves famílies han de fer front a unes càrregues econòmiques molt elevades per poder mantenir els estàndards de qualitat de vida i això comporta que molts cops l’accés a la cultura passi a segon terme. No per desig, sinó per necessitat. A més, cal tenir en compte que a banda de la despesa pròpia de la persona amb discapacitat, en molts casos es requereix l’acompanyament d’una altra persona i això vol dir que el cost d’accés a la cultura és el doble que el que han d’assumir les persones sense discapacitat.

Per aquesta raó, els i les membres de la XAVI han treballat per donar a conèixer els avantatges i descomptes que s’apliquen amb la targeta acreditativa a diversos centres culturals de la ciutat, per facilitar l’accés a la cultura i l’oci a les persones amb discapacitat i a les seves persones acompanyants. Han creat un vídeo divulgatiu i actualment estan visitant diversos espais d’oci de la ciutat comtal, com són teatres i cinemes, per donar a conèixer aquesta necessitat i convidar-los a oferir descomptes i altres facilitats pel canvi cap a una societat més inclusiva. Perquè si s’amplia la mirada i es permet l’accés de més persones a la cultura, qui se’n beneficia és la societat.

Font: Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI)

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content