Dijous, 26 gener 2023
Dijous, 26 gener 2023
IniciDretsBarcelona inaugura un nou centre integral de salut mental pioner per a...

Barcelona inaugura un nou centre integral de salut mental pioner per a persones sense llar

centre integral cal muns salut mental sensellar comín
El centre de Cal Muns està situat al districte de Sants-Montjuïc // Foto: gencat

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, que enguany es va dedicar a la depressió, el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, van inaugurar a la ciutat l’equipament integral de Cal Muns, un dispositiu que combina serveis de salut mental, socials i residencials per atendre persones socialment vulnerables.

Cal Muns, ubicat al districte barceloní de Sants-Montjuïc, ofereix atenció i resposta a les necessitats assistencials en salut mental comunitària, social i residencial de diversos col·lectius vulnerables, amb èmfasi en la infància i l’adolescència en risc, joves i adults en situació d’exclusió social i les persones sense llar o que han viscut al carrer. Amb un equip format per un centenar de professionals multidisciplinaris i gestionat pel Grup Sant Pere Claver, aquest dispositiu té com a objectiu acompanyar i donar suport a les persones en situació marginal amb patologies mentals per fomentar el seu procés de rehabilitació i recuperació cap a una major autonomia.

anunci guies d'arrel

Durant la inauguració, el conseller Comín va qualificar aquest equipament sociosanitari com “la clau de la solució” per atendre les persones vulnerables amb perspectiva social i de llarg termini, perquè és fruit de la “col·laboració institucional, però també, i molt important, amb el tercer sector, que aporta l’ànima dels valors progressistes per a l’interès públic”. I va posar de manifest l’actitud innovadora d’aquest dispositiu, per “atrevir-se a pensar en nous models d’atenció comunitària”.

L’equipament és el resultat d’una aposta estratègica entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona per atendre dues qüestions urgents: la salut mental i l’atenció als sensellar. Es tracta d’un model d’atenció comunitària pioner a Catalunya, i a tot l’Estat, per la seva combinació de recurs residencial i d’atenció sanitària per a persones sense llar amb trastorn de salut mental. Integren l’àrea residencial de Cal Muns les quatre plantes superiors de l’edifici, amb 45 places d’acolliment d’inserció social, que van començar a rebre els primers usuaris al mes de març. Es tracta d’un recurs concertat per l’Ajuntament amb Sant Pere Claver-Fundació Serveis Socials, amb un pressupost que suposa uns 70 euros per plaça i dia.

Banner 300x250px EnBucle3

Les persones amb trastorn mental greu (TMG) són més vulnerables a perdre l’habitatge perquè presenten més dificultats per establir vincles. Es calcula que hi ha unes 37.000 persones a Catalunya que tenen problemes d’allotjament, de les quals més d’11.500 no tenen llar i un 40% d’aquestes té algun problema de salut mental i/o addiccions.

Per donar resposta a la necessitat urgent d’atendre aquest col·lectiu, fa uns dies que Salut va anunciar que doblarà els recursos per l’atenció a les persones sense llar amb trastorn mental a Catalunya. Aquest increment passarà dels 1.188.997,25€ de 2016 als 2.096.623,25€ el 2017; és a dir, se’n destinaran 907.626€ més.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content