Dijous, 18 juliol 2024
IniciDRETSBarcelona inaugura un nou centre integral de salut mental pioner per a...

Barcelona inaugura un nou centre integral de salut mental pioner per a persones sense llar

centre integral cal muns salut mental sensellar comín
El centre de Cal Muns està situat al districte de Sants-Montjuïc // Foto: gencat

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, que enguany es va dedicar a la depressió, el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, van inaugurar a la ciutat l’equipament integral de Cal Muns, un dispositiu que combina serveis de salut mental, socials i residencials per atendre persones socialment vulnerables.

Cal Muns, ubicat al districte barceloní de Sants-Montjuïc, ofereix atenció i resposta a les necessitats assistencials en salut mental comunitària, social i residencial de diversos col·lectius vulnerables, amb èmfasi en la infància i l’adolescència en risc, joves i adults en situació d’exclusió social i les persones sense llar o que han viscut al carrer. Amb un equip format per un centenar de professionals multidisciplinaris i gestionat pel Grup Sant Pere Claver, aquest dispositiu té com a objectiu acompanyar i donar suport a les persones en situació marginal amb patologies mentals per fomentar el seu procés de rehabilitació i recuperació cap a una major autonomia.

Durant la inauguració, el conseller Comín va qualificar aquest equipament sociosanitari com “la clau de la solució” per atendre les persones vulnerables amb perspectiva social i de llarg termini, perquè és fruit de la “col·laboració institucional, però també, i molt important, amb el tercer sector, que aporta l’ànima dels valors progressistes per a l’interès públic”. I va posar de manifest l’actitud innovadora d’aquest dispositiu, per “atrevir-se a pensar en nous models d’atenció comunitària”.

L’equipament és el resultat d’una aposta estratègica entre el Departament de Salut i l’Ajuntament de Barcelona per atendre dues qüestions urgents: la salut mental i l’atenció als sensellar. Es tracta d’un model d’atenció comunitària pioner a Catalunya, i a tot l’Estat, per la seva combinació de recurs residencial i d’atenció sanitària per a persones sense llar amb trastorn de salut mental. Integren l’àrea residencial de Cal Muns les quatre plantes superiors de l’edifici, amb 45 places d’acolliment d’inserció social, que van començar a rebre els primers usuaris al mes de març. Es tracta d’un recurs concertat per l’Ajuntament amb Sant Pere Claver-Fundació Serveis Socials, amb un pressupost que suposa uns 70 euros per plaça i dia.

- PUBLICITAT -

Les persones amb trastorn mental greu (TMG) són més vulnerables a perdre l’habitatge perquè presenten més dificultats per establir vincles. Es calcula que hi ha unes 37.000 persones a Catalunya que tenen problemes d’allotjament, de les quals més d’11.500 no tenen llar i un 40% d’aquestes té algun problema de salut mental i/o addiccions.

Per donar resposta a la necessitat urgent d’atendre aquest col·lectiu, fa uns dies que Salut va anunciar que doblarà els recursos per l’atenció a les persones sense llar amb trastorn mental a Catalunya. Aquest increment passarà dels 1.188.997,25€ de 2016 als 2.096.623,25€ el 2017; és a dir, se’n destinaran 907.626€ més.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Ves al contingut