Dimecres, 17 abril 2024
spot_img
IniciSALUT MENTALBarcelona incorpora al pla de xoc en salut mental grups de suport...

Barcelona incorpora al pla de xoc en salut mental grups de suport emocional i d’acompanyament de dol

Davant la situació actual de la pandèmia

desconfinament salut mental
La població està pendent d’un possible nou confinament domiciliari // Foto: Arxiu

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, va presentar ahir dues mesures de reforç del pla de xoc en salut mental que va presentar el passat mes de maig. Es tracta, concretament, de la incorporació de grups de suport emocional i també amb grups d’acompanyament del dol per fer front als possibles efectes de la Covid en la població de la ciutat.

Aquestes mesures de reforç arriben per la constatació del cansanci de la població per la situació de la pandèmia, una situació que pot generar de manera més intensa sentiments com l’estrès, la incertesa, la por o l’angoixa, a bada de patir eventualment la pèrdua d’una persona estimada.

Els dos tipus de grups funcionaran amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), i s’articularan en un primer moment a través de les cinc Xarxes de resposta socioeconòmica que han impulsat Barcelona Activa i el Pla de Barris, que es troben als districtes de Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Ciutat Vella.

Les trobades tindran un format presencial i obert, de la mà d’una psicòloga que realitzarà entrevistes prèvies amb les persones candidates a participar-hi. Degut a les mesures restrictives actuals el nombre de persones que participin serà de sis com a màxim, amb la previsió que es pugui duplicar un cop la situació sanitària millori. Hores d’ara ja s’han començat a fer les entrevistes prèvies per seleccionar les persones participants i a partir del 13 de novembre començarà a funcionar el primer grup.

Pel que fa als grups d’acompanyament del dol, batejats com ‘T’acompanyem en el sentiment’, la iniciativa comença el dimecres 4 de novembre amb tres grups de suport independents. La intenció és que cada grup celebri quatre sessions de dues hores de durada cadascuna, per tal de tractar i compartir l’experiència del dol i la pèrdua d’una persona estimada. Aquests grups s’articularan a partir de les biblioteques Francesca Bonnemaison, Nou Barris i Sant Antoni, però igualment mentre durin les restriccions sanitàries actuals les sessions es faran en espais a l’aire lliure i inclouran només sis persones. La inscripció es podrà fer a partir del número de telèfon 660625570 o bé al correu electrònic bcnsuportdol@copc.cat.

Més serveis en salut mental

A més a més, el consistori també té previst estendre el servei Konsulta’m als 10 districtes de la ciutat abans que acabi l’any, amb l’obertura de dos nous punts d’atenció a Gràcia i l’Eixample. El Konsulta’m és un servei de suport psicològic adreçat a joves i adolescents per detectar i atendre de forma preventiva el patiment psicològic i els problemes de salut mental. Durant els primers sis mesos d’aquest any, el Konsulta’m ha atès un total de 155 joves i 407 consultes, el 55% de les quals han estat presencials, sobretot per respondre dubtes sobre malestar psicològic i dificultats relacionals.

La setmana passada tant l’alcaldessa Ada Colau com la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, es van tornar a reunir amb representants de la Taula de Salut Mental de Barcelona, concretament el COPC, la Federació Salut Mental Catalunya, el Fòrum Salut Mental, BCN Salut Mental, la Fundació Sant Pere Claver, la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) i diversos experts de l’àmbit de l’atenció a la salut mental.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content