La Fundació Aspros, una entitat sense ànim de lucre que treballa per la inclusió i igualtat d’oportunitats des de 1962, va celebrar ahir la jornada “Acompanyant al capvespre de la vida” a l’Espai Orfeó de Lleida. Aquesta trobada s’ha dedicat a presentar els projectes centrats en l’acompanyament de persones amb discapacitat intel·lectual de la fundació que es troben en un procés d’envelliment. Per desenvolupar aquestes iniciatives, Aspros ha col·laborat amb la Fundación Gil Gayarre, referent en el sector de l’atenció a la discapacitat, per millorar i adaptar les atencions a aquest col·lectiu en etapes avançades de la vida.
En els seus 62 anys d’història, la Fundació Aspros s’ha distingit per atendre persones vulnerables durant totes les etapes del seu cicle vital. Moltes de les persones que ara viuen l’etapa de la vellesa són membres d’Aspros des dels seus inicis. L’any 2002, l’entitat va fer un pas endavant en l’atenció a aquestes persones, amb el focus posat en la millora de la seva qualitat de vida, transformant un dels seus centres residencials i un dels centres ocupacionals per adaptar-los a les seves necessitats específiques.
Després de la pandèmia, la fundació va intensificar els esforços per renovar infraestructures, serveis i rutines, buscant adaptar-se millor a les necessitats canviants de les persones en procés d’envelliment.
La jornada d’ahir va culminar amb la presentació de diversos projectes dissenyats específicament per a aquest col·lectiu: iniciatives de reminiscència per recordar moments rellevants de les seves vides, projectes de planificació del futur i programes d’acompanyament en l’àmbit laboral, entre d’altres. Aquests projectes s’han creat conjuntament amb les persones ateses, els equips de professionals de la fundació i les seves famílies. Els nous programes estan ja en funcionament i beneficien directament més de 50 persones amb discapacitat intel·lectual en procés d’envelliment, evidenciant l’impacte positiu d’aquest model d’atenció adaptada i personalitzada.