Aquest 2022, la Federació Nacional ASPAYM porta a terme sis projectes de tram estatal en estreta col·laboració amb diferents entitats de la federació repartides per tot el territori, entre les que es troba ASPAYM Catalunya, i encaminats a la millora de la qualitat de vida de les persones amb lesió medul·lar i altres discapacitats físiques.
En total es beneficiaran més de 28.000 persones d’aquests projectes que es desenvolupen amb una subvenció concedida pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 amb càrrec a la assignació tributària de l’impost sobre la renda de les persones físiques i de l’impost de societats.
El primer d’aquests projectes és ‘Jóvenes activos‘, un pla d’acció que busca potenciar la participació dels joves amb discapacitat física d’ASPAYM i les seves entitats. Entre les línies d’acció, cal ressaltar el disseny d’activitats i una campanya de conscienciació de lleure inclusiu per prevenir addiccions i conductes addictives. ‘Jóvenes Activos’ beneficiarà directament a prop de 3900 persones.
La federació també posarà en marxa el projecte ‘Pasaporte Saludable: Disfagia&Nutrición’ que desenvoluparà activitats de conscienciació i consells alimentaris per a persones que la seva discapacitat els suposa problemes de deglució. Aquest programa tindrà un impacte directe estimat sobre més de 6700 beneficiaris.
Un altre projecte d’ASPAYM és ‘Mirando por los pacientes’. D’una banda, el centre virtual de formació a atenció sociosanitària actualitzarà i crearà continguts i recursos per a personal sociosanitari de centres d’atenció primària, hospitals generals, centres privats o centres d’atenció diürna. A la formació d’aquests zeladors i auxiliars se suma la implementació del protocol d’atenció a persones amb gran discapacitat de coordinació sociosanitària. Més de 4100 persones se’n beneficiaran programa.
D’altra banda, l’Escola de pacients s’erigeix com un projecte d’ajuda mútua al que les persones amb lesió medul·lar seran els principals agents. L’Escola de Pacients compta amb més d’un centenar de potencials beneficiaris.
Per una altra banda, el projecte ‘ASPAYM 360º’ busca compartir experiències i coneixements al voltant de les necessitats i serveis vinculats a les persones amb discapacitat, des del punt de vista de la capacitació interdisciplinar i digital.
Entre els diferents marcs interdisciplinaris que aborda, hi ha la transició a la vida independent, la rehabilitació, l’ocupació, el respir i el suport a l’entorn familiar, la sexualitat i fertilitat, la vulnerabilitat de dones i nenes amb discapacitat, el medi rural, envelliment actiu o salut mental. La seva meta és assolir el major grau d’autonomia i funcionalitat a la vida diària de les persones amb discapacitat. ‘ASPAYM 360º’ implicarà més de 8700 beneficiaris.
Per últim, el projecte ‘Transfórmate’ durà a terme una anàlisi de necessitats al teixit associatiu d’ASPAYM per a la transició digital i formació en competències digitals. També elaborarà un ‘Manual de benvinguda’ d’ASPAYM, que facilitarà l’adaptació de nous empleats i consolidarà els ja contractats a tots els nivells. Gairebé 4500 persones es beneficiaran d’aquest programa.