Som – Fundació ha anunciat que les primeres comunicacions judicials adaptades a lectura fàcil ja són una realitat per a persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. Recentment, dues persones de Terrassa a les quals dona suport han rebut interlocutòries adaptades a les seves necessitats de comprensió. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Associació Lectura Fàcil, responsable de l’adaptació dels documents.
Aquest avanç suposa un pas clau en la promoció de l’accessibilitat cognitiva i l’exercici dels drets d’aquest col·lectiu. Segons Josep Tresserras, gerent de Som – Fundació i representant de Suport a la Capacitat Jurídica de Dincat, “rebre documents judicials adaptats en lectura fàcil és una fita històrica en la lluita per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual”. Tresserras destaca que aquestes adaptacions són essencials perquè les persones entenguin decisions fonamentals, com les que afecten les mesures de suport, i reforcin la seva autonomia i inclusió.
Aquest avenç coincideix amb la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat 3 de desembre, que enguany ha posat l’accent en la necessitat de desplegar l’accessibilitat cognitiva. Dincat, entitat que representa organitzacions en defensa de persones amb discapacitat intel·lectual, recorda que aquesta dimensió de l’accessibilitat és crucial per garantir la inclusió social i la participació activa a la comunitat.
Què és la lectura fàcil?
La lectura fàcil és una tècnica que adapta textos seguint criteris de simplificació lingüística i disseny per fer-los comprensibles per a persones amb dificultats lectores, com les persones amb discapacitat intel·lectual, gent gran o nouvingudes. Aquestes adaptacions no només faciliten la comprensió, sinó que també promouen l’autonomia personal i l’exercici ple dels drets ciutadans.
Impuls a la reforma del Codi Civil català
La recepció d’aquestes interlocutòries adaptades representa un pas decisiu en l’aplicació efectiva de la reforma del Codi Civil català, que prioritza el suport a la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. Som – Fundació confia que aquest model serveixi d’exemple per continuar avançant en la garantia d’un entorn més inclusiu i accessible per a tothom.