Divendres, 22 setembre 2023
IniciINCLUSIÓ SOCIALArriba a les comarques de Tarragona 'Invictes', el programa per promoure...

Arriba a les comarques de Tarragona ‘Invictes’, el programa per promoure la inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social

El nou programa, que està en funcionament des del mes de gener, es va presentar divendres a Reus

programa invictes persones tarragona
Acte de presentació del nou servei a les terres de Tarragona // Foto: gencat

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré Arroyo; la directora dels Serveis Territorials d’Interior, Eli Llombart Corbella; la directora de Drets Socials, Mònica Alabart i Calvó, i la presidenta de la Lliga d’Afectats Reumatològics i Discapacitats a les comarques de Tarragona, Emília Altarriba Alberch, van presentar divendres passat a Reus el nou servei d’inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social (Invictes) al Camp de Tarragona.

ICF23_Baner Financament-300x600

El nou servei, en funcionament des del mes de gener, busca promoure i recuperar l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit ferides greus amb seqüeles, que es troben en situació de discapacitat; treballar amb la família perquè accepti i sàpiga donar resposta adequada a les limitacions, discapacitats i dificultats permanents o transitòries del seu familiar; i treballar amb l’entorn social de la víctima per promoure el seu reconeixement i la seva vàlua personal amb totes les seves capacitats i limitacions produïdes per l’accident de trànsit.

Durant la seva intervenció, el delegat del Govern ha posat en relleu que “el nostre objectiu és l’accidentalitat zero: cada víctima i cada accident són en sí mateixos una tragèdia. Però fins que no arribem a aquesta xifra, la nostra prioritat també són les víctimes d’aquests accidents”.

En aquest sentit, la directora dels Serveis Territorials d’Interior ha afegit que “aquest programa treballarà amb la família i l’entorn de la persona que ha resultat ferida. Hi juguen un paper clau les entitats, de manera que la seva expertesa i la coordinació entre tots els agents implicats són clau”.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Aquest servei el presten diferents entitats arreu del territori català de 9.30 h a 20 h. A la demarcació de Tarragona el presta la Lliga d’Afectats Reumatològics i Discapacitats; a Barcelona, l’Associació Catalana de Traumatismes Cranioencefàlics i Dany Cerebral; a la Catalunya Central, l’Associació de Disminuïts Físics d’Osona; a Girona la Fundació Mifas, i a Lleida, l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida. La Fundació Privada ECOM en fa la coordinació territorial. Té una dotació de recursos de prop de 650.000 euros.

Aquestes entitats disposen d’un equip pluridisciplinari integrat per dos professionals procedents de l’àmbit de la intervenció social (com ara treball social, psicologia, educació social, terapeuta ocupacional) i una persona que exerceix la coordinació i el seguiment dels itineraris d’autonomia personal i vida independent de les víctimes ateses, a més d’una persona de suport administratiu.

La directora de Drets Socials ha agraït a la Lliga la tasca que ha dut a terme de manera continuada i ha constatat el treball conjunt entre departaments per oferir aquest servei. “Treballem en equip per sumar i facilitar la vida de les persones, amb un servei que és complementari al Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit”.

Els àmbits d’actuació del programa Invictes són:

  • L’entorn més personal de la víctima de trànsit: recuperant el seu estat emocional, la seva autonomia i acompanyant, al principi, el seu projecte de vida.
  • L’entorn familiar: prestant especial atenció a les persones cuidadores, proporcionant coneixement i habilitats per a les activitats i tasques de cura.
  • L’àmbit social amb el qual es relaciona la persona ferida greu amb seqüeles en accident de trànsit per aconseguir un entorn integrador i inclusiu.

Invictes té entre les seves principals funcions establir la coordinació i els protocols de derivació amb el Servei d’Informació i Atenció de les Víctimes d’accidents de Trànsit (SIAVT), amb les associacions de víctimes d’accidents de trànsit i amb els serveis mèdics de referència en els diferents àmbits territorials. A més, s’encarrega de realitzar un informe de les necessitats de la víctima i elaborar-li un itinerari per la seva vida autònoma i independent així com orientar-la sobre els tràmits a realitzar.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content