Sota el lema ‘L’art no entén de diferències’ ahir es va presentar el 12è Festival Internacional de Teatre Integratiu (FITI) de Santa Coloma de Gramenet.
Durant la presentació d’aquesta nova edició del Festival, ja emblemàtic de la ciutat, l’alcaldessa de la ciutat, Núria Parlón, ha ressaltat que tots som iguals a l’hora de poder complir els nostres somnis i que per a la ciutat és un orgull tenir un projecte tan bonic i que aporta tant de retorn social. L’alcaldessa ha celebrat que el Festival hagi pogut recuperar el format habitual d’abans de la pandèmia i ha remarcat la gran aportació que fan Alquimistes, els actors i les actrius, no tan sols en l’àmbit cultural, sinó en la cohesió social de tota la ciutat. Per la seva banda, l’actriu i co-directora del Festival, Verónica Ramírez, ha agraït a totes les persones que fan possible el FITI i sobretot al públic, que és, en definitiva, a qui es deuen els i les artistes; i ha destacat la qualitat de l’art, que està a l’abast de tothom, que permet a qualsevol ésser humà crear, expressar o reivindicar, perquè no depèn de la seva condició en l’individu, sinó que sorgeix de les vivències, pensaments, patiments.
Ha subratllat que el FITI vol mostrar la qualitat i excel·lència artística, tot deixant enrere les postures paternalistes, i ressaltar la disciplina, el talent i l’empenta. El FITI es posiciona com a una plataforma que promou i visibilitza als col·lectius artístics inclusius sempre amb la missió de diversificar l’art, de conquerir nous espais culturals i d’aconseguir la veritable igualtat d’oportunitats.
A la presentació també han participat Karin du Croo, la vídua del desaparegut dibuixant Miguel Gallardo, autor del cartell que a partir d’ara simbolitzarà el FITI. Ramírez ha agraït la seva presència i la “grandíssima” aportació que va fer l’artista.
En l’acte també s’ha lliurat una còpia del cartell creat per Gallardo a l’alcaldessa i l’original se li ha ofert a Du Croo.
Finalment, Núria Parlón i la companyia Alquimistes han firmat el conveni de col·laboració que fa possible donar continuïtat al projecte.
El FITI, un festival amb història, en renovació constant
Des del dijous 24 fins al diumenge 27 de novembre, arts escèniques creades i protagonitzades per persones amb diversitat funcional protagonitzaran l’oferta cultural de Santa Coloma de Gramenet, en el marc de la 12a edició del Festival Internacional de Teatre Integratiu (FITI), que aquest any té com a lema “L’art no entén de diferències”.
Aquesta mostra, nascuda fa vint-i-quatre anys i de caràcter bianual sota l’impuls de l’associació colomenca Alquimistes Teatre i de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ofereix la possibilitat a artistes amb diversitat funcional de mostrar nous llenguatges escènics a partir de les creacions. Així mateix, permet a la ciutadania descobrir la immensitat en la creativitat de persones amb alguna discapacitat, sigui intel·lectual, sensorial o física, i la riquesa de la integració de totes les diverses capacitats.
Programació
La programació del FITI al Teatre Josep Maria de Sagarra durant aquest cap de setmana serà tan diversa com proclama el mateix Festival: entre el divendres 25 i el diumenge 27 de novembre, sempre a les 19 h, circ, teatre i dansa ompliran l’equipament cultural de referència de la ciutat.
Tres formacions professionals oferiran espectacles en tres disciplines diferents: Divendres, la companyia Mur, de Mataró, mostrarà el seu circ integrador a ‘De Tu a Tu’. L’associació colomenca Alquimistes Teatre, amfitriona del Festival, estrenarà la seva obra ‘Lorca en Femení’ el dissabte 26. El diumenge, 27 de novembre, la companyia de dansa Fristch Company de la Fundació Maite León, tancarà el Festival amb l’espectacle ‘Sin Par’.
Configuren el FITI també altres activitats, que de fet obriran el Festival: el dijous 24 de novembre, a la Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet, tindrà lloc una actuació musical per part del grup Els Bogasons, del Centre Ocupacional Bogatell, i el cinema- fòrum amb el documental ‘Alquimistes off’, que relata l’experiència dels i les integrants de la companyia colomenca Alquimistes durant el confinament i la pandèmia.
A més, diumenge, abans de la darrera funció, està prevista a la sala Miquelet del Teatre Sagarra una taula rodona entorn del procés creatiu en les arts inclusives, que comptarà amb les intervencions d’algunes de les persones que protagonitzen el Festival: directores i directors , així com artistes de les companyies participants i persones expertes dels àmbits de la discapacitat, la cultura i les arts escèniques.
Alquimistes oferirà, a més, un ‘Extra Festival’ el dia 2 de desembre, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, i representarà de forma gratuïta la seva obra ‘Lorca en Femení’ per a entitats i instituts de la ciutat.