Apropa Cultura, la xarxa que treballa per a l’accessibilitat cultural, va celebrar ahir el seu acte anual a L’Auditori. L’esdeveniment va servir per inaugurar la temporada 2024-2026 amb el lema “Sense filtres”, una campanya dedicada a les persones amb discapacitat i a la necessitat de fer accessibles les propostes culturals a tota la ciutadania.
En els seus 18 anys d’activitat, Apropa Cultura ha posat en relleu la necessitat de millorar l’accessibilitat per a persones amb discapacitats sensorials, físiques, intel·lectuals, mentals o orgàniques. La nova campanya té com a objectiu sensibilitzar la societat i normalitzar la participació d’aquests col·lectius en els espais culturals. Apropa Cultura defensa la cultura com a dret i fa una crida a polítics i actors socials per impulsar polítiques que en fomentin la inclusió.
“Sense filtres” busca transmetre que la lluita per l’accessibilitat ha de ser clara i directa. Segons ha explicat Sonia Gainza, directora d’Apropa Cultura, el lema respon a la necessitat de comunicar, sense filtres, tot el que cal fer perquè la cultura sigui plenament accessible i es trenquin les barreres existents.
L’acte, conduït pel periodista Adrià Bas, l’actor Marc Buxaderas i la col·laboradora del TEBVist Maria Arenas, va comptar amb figures institucionals com Mònica Martínez, Consellera de Drets Socials, i Alba Barnusell, presidenta delegada de l’Àrea de Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona. També hi eren presents representants de la cultura, com Sònia Hernández, Consellera de Cultura de la Generalitat, i Daniel Granados, delegat de drets culturals de l’Ajuntament de Barcelona.
Durant l’acte, Apropa Cultura va presentar les dades de l’últim any, que evidencien la importància de la seva tasca: més de 87.478 persones ateses, 8.862 sortides organitzades i 24 noves adhesions només l’últim any. Aquestes xifres posen de manifest la necessitat de seguir promovent el diàleg entre els responsables culturals i les entitats que representen persones en situació de vulnerabilitat.
Apropa Cultura continuarà amb la seva agenda de formacions i activitats a les quatre províncies de Catalunya, així com amb projectes identificatius com les “Sortides #MaiSoles”, que faciliten el transport adaptat per a visites culturals; “La Dansa s’Apropa”, en col·laboració amb el Mercat de les Flors per portar la dansa a residències; i “Els Matins d’Orquestra”, tallers de musicoteràpia on els participants poden gaudir d’assajos orquestrals.
La jornada va cloure amb l’actuació del col·lectiu MUR, companyia de circ inclusiu, que va oferir una representació de malabars basada en el seu espectacle DE TU A TU, posant un punt final emotiu a una trobada compromesa amb la inclusió i la cultura per a tothom.