
El trist fet que només un 15% de les persones amb autisme puguin viure una vida independent és una realitat que no es pot ignorar. Amaia Hervás, una psiquiatra especialitzada en autisme de la Mútua de Terrassa, posa en relleu aquesta preocupant estadística. En una societat que cada cop es compromet més amb la inclusió i la diversitat, és essencial abordar aquesta qüestió de manera integral i buscar solucions per millorar les oportunitats i la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.
Davant d’aquest context i en el marc del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, el pròxim 2 d’abril, l’entitat Aprenem Autisme celebrarà la 13a edició de Connecta’t a l’Autisme, organitzant una sèrie d’activitats durant el mes d’abril a la zona metropolitana de Barcelona. A través d’aquestes activitats, es vol posar l’accent en la importància dels suports per permetre que les persones autistes puguin avançar cap a una vida independent i autònoma, al mateix temps que es revisen els reptes que això comporta.
El programa d’activitats inclou una varietat d’esdeveniments, des d’una cerimònia inaugural el 2 d’abril, on es debatrà sobre com els suports esdevenen un repte i la importància de proporcionar-los des d’una perspectiva de respecte envers la neurodiversitat, fins a activitats culturals, educatives i recreatives obertes a la ciutadania, com ara la il·luminació de façanes emblemàtiques de color blau per celebrar l’acció mundial Light It Up Blue.
Dins del marc d’aquestes activitats, es destaca l’acte inaugural titulat “Autisme: quan els suports es converteixen en un repte”, on experts com Amaia Hervás, Maria Portella i Núria Ambròs compartiran les seves perspectives actualitzades sobre l’autisme i com promoure decisions compartides a través d’un model de suports. Aquesta és una oportunitat per a la ciutadania en general, així com per a les famílies i les persones amb autisme, d’aprendre i comprendre millor aquest trastorn.
Una altra iniciativa destacada és el llançament del Catàleg d’activitats de sensibilització per a centres educatius, que té com a objectiu donar a conèixer l’autisme, sensibilitzar l’alumnat sobre la neurodiversitat i promoure la inclusió dins i fora de l’aula. Aquesta és una eina valuosa per a educadors i personal escolar que desitgin millorar la seva comprensió i suport per als estudiants autistes.
A més de les activitats programades, l’organització també realitzarà una festa familiar al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona el diumenge 28 d’abril. Aquesta jornada lúdica i festiva proporcionarà un espai de trobada amb activitats com pintar cares, inflables, tallers de grafiti i música, destinada a tota la família.
Les inscripcions s’obriran el públic general el 8 de març i es podran realitzar a través d’aquest enllaç.