Dimarts, 7 febrer 2023
Dimarts, 7 febrer 2023
IniciEntitatsAMPANS va superar l’any passat el llindar de les 3.000 persones ateses...

AMPANS va superar l’any passat el llindar de les 3.000 persones ateses en situació de discapacitat i vulnerabilitat

L’entitat ha fet balanç de l’any 2021, del que destaca haver alleugerit les llistes d’espera

persones ateses ampans 2021
El centre ‘Els Companys’ ofereix atenció especialitzada per a infants i joves de 12 a 18 anys amb discapacitat intel·lectual i autisme // Foto: AMPANS

AMPANS va atendre l’any passat a 3.042 persones amb una plantilla que en el que va d’aquest any ja ha superat el miler de persones que hi treballen. L’entitat ha fet balanç de l’any 2021 passant pàgina després de la pandèmia i amb la mirada posada en les noves crisis que s’arrosseguen de la Covid i la guerra a Europa, i les nous reptes en un futur incert.

De les més de 3 mil persones ateses, un 29% han estat joves d’entre 16 i 24 anys que han abandonat de forma prematura els estudis i sense unes perspectives clares de cap a on orientar el seu futur. Ho ha fet mitjançant el Centre de Noves Oportunitats Catalunya central, que aquest 2021 ha pogut recuperar el seu funcionament amb normalitat després dels efectes de la Covid, amb l’acompanyament de 894 joves. D’aquests, un 42% han superat amb èxit els reptes que s’havien proposat dins del programa.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

En l’àrea de la Inserció laboral, a través del seu equip d’orientació, formació i feina, AMPANS Activa, ha aprofitat el creixement de diversos sectors per a seguir impulsant la contractació laboral de persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat. Durant el 2021 ha atès a 764 persones, i ha pogut aconseguir 195 contractes laborals, dels quals el 42 per cent són contractes de persones amb discapacitat. La majoria de contractes, 133, s’han fet a l’empresa ordinària, 41 contractes a Centres Especials de Treball i 21 a empreses d’inserció. A part d’aquests contractes laborals, 370 persones han fet formació en aquest servei, de les quals 162 han aconseguit un Certificat de Professionalitat, 32 han fet formació complementària, 70 han rebut atenció a través del Punt Formatiu Incorpora, 92 han realitzat formació a mida i 14 han fet formació DUAL.

En l’àmbit assistencial, AMPANS va poder fer la posta en marxa d’un servei de Centre Ocupacional a Sant Fruitós de Bages, i a finals d’any també va poder obrir un nou espai de Centre Ocupacional a Sant Vicenç de Castellet, que s’ha inaugurat recentment. El servei de Centre Ocupacional que porta anys desplegant AMPANS al Bages, dona atenció rehabilitadora i habilitadora com a alternativa a la inserció laboral.

D’altra banda, AMPANS va rebre el suport d’una quarantena d’entitats entre organitzacions i empreses que van donar suport a l’entitat amb donacions econòmiques i de material, i va distribuir més de cent-mil euros (101.151 €) en prop de 500 beques a famílies usuàries en situació de vulnerabilitat per afrontar despeses en menjador, material escolar i sortides. El 17% de l’import de les beques va ser aportat amb fons de la pròpia entitat.

Els nous reptes

Entre els reptes als que AMPANS vol donar resposta, hi ha la manca de recursos específics davant el creixement de diagnòstics de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en infants i adolescents. Una situació d’emergència que, malgrat haver d’aturar tots els projectes degut a la Covid, AMPANS no volia allargar. D’aquesta necessitat va néixer “Els Companys”, un centre pioner inaugurat l’octubre passat que ofereix atenció especialitzada per a infants i joves de 12 a 18 anys amb discapacitat intel·lectual i autisme d’alta complexitat. Aquest servei residencial i escolar, disposa de 30 noves places de residència i 48 d’escola.

La incidència dels trastorns de salut mental en les persones amb discapacitat intel·lectual és un altre dels reptes que afronta l’entitat amb la consolidació de l’Aula Integral de Suport (AIS) que es va posar en marxa durant el curs 2020-2021, i que ja ha acompanyat a 11 alumnes que estan en l’etapa de secundària. El 75% dels alumnes que

assisteixen a l’AIS tenen un diagnòstic de Trastorns de l’Espectre Autista (TEA). És un servei educatiu d’especialització en alumnat que presenta alteracions de salut mental i conductuals. L’objectiu és proporcionar de forma temporal, amb una permanència màxima de 2 anys, una atenció de suport integral i intensiva, per ajudar l’alumne escolaritzat a la ordinària, a superar la situació que viu. El 75% dels alumnes que hi assisteixen tenen un diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content