Diumenge, 28 novembre 2021
IniciEntitatsAMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Guanyen un projecte sobre l’autodeterminació i un altre d’una escola d’educació especial

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per facilitar l’accés als aprenentatge curriculars d’alumnes amb trastorns de conducta, han estat els guanyadors de la VII edició del Premi d’investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual que convoca de forma biennal AMPANS.

El projecte “Autodeterminación en jóvenes con discapacidad intelectual: Las oportunidades como motor de desarrollo” és el treball d’investigació guardonat amb en la categoria d’Investigació. L’equip d’aquest estudi, encapçalat per Cristina Mumbardó, posa l’accent en la necessitat de facilitar als joves amb discapacitat intel·lectual espais i oportunitats que afavoreixin la seva autodeterminació. 

diari-discapacitat-300x250e

Per la realització de l’estudi, es va entrevistar a més de 350 joves que van respondre un inventari d’autodeterminació que mesura les oportunitats que tenen per actuar per decisió pròpia. En aquest sentit, l’estudi detecta que és en els àmbits escolar i familiar on tenen menys oportunitats de decisió. L’estudi conclou que, amb els suports necessaris, cal facilitar que aquests joves puguin assumir riscos i intentar aconseguir els seus propis reptes.

En la categoria d’Innovació, el primer premi ha estat pel programa d’atenció a l’alumnat amb diversitat intel·lectual i trastorns de conducta que ha dissenyat l’escola d’educació especial L’Estel-Can Bori de l’Hospitalet de Llobregat. El programa “L’Atenció Plena com a camí del Benestar Emocional”, que han estat aplicant en els darrers tres cursos, ha aconseguit millorar els resultats de l’aprenentatge dels alumnes, a través de  la transformació i la creació d’entorns ambientals que milloren l’estat emocional i faciliten que l’alumne accedeixi a nous aprenentatges.

En total es convoquen 6 premis en dues modalitats, 3 d’investigació i 3 d’innovació. Els primers premis de cada modalitat estan dotats amb 5.000€ cadascun, els segons premis amb 3.000€ i els tercers, amb 1.000€. Els treballs guardonats són consultables i es publiquen íntegrament a la pàgina del premi de la web d’AMPANS, en l’idioma original en què han estat presentats. En total s’hi van presentar vint treballs.

El segon premi en la categoria d’Investigació ha estat pel projecte  “Necesidades, barreras y apoyos necesarios para trabajar els duelo con personas con discapacidad intelectual: la opinión  de los profesionales”, mentre que el tercer premi se l’ha emportat el treball “Mejoras  necesarias en la atención sanitaria de las personas con discapacidad intelectual que envejecen: la opinión de familiares y profesionales.

Pel que respecta a la categoria d’Innovació, el segon premi ha estat pel Programa de autonomia personal para el manejo del sistema monetario en personas con Síndrome X frágil.

En aquesta vuitena edició, el jurat ha deixat desert el tercer premi d’innovació, i ha decidit atorgar una Menció Especial al treball Nuevos paradigmas, administración pública y discapacidad, de José Manuel Portalo y Mercè García, considerant el caràcter modèlic i exemplar de la gestió dels serveis socials envers les persones amb discapacitat intel·lectual de les Balears.

El Premi, amb el suport d’ICL Iberia, Esteve i Control Group, és un reconeixement a la feina de persones i equips que es dediquen a la investigació per la millora de l’atenció i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES