Dimarts, 26 octubre 2021
IniciDiscapacitatL'AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat...

L’AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat als municipis

Elaborat conjuntament amb D'EP Institut, també ha comptat amb la col·laboració de l'ODF

amb estudi necessitats persones discapacitat
L’estudi analitza la discapacitat en 10 àmbits diferents // Foto: AMB

L’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va presentar ahir els resultats de l’estudi ‘Diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat física i orgànica’, que ha realitzat conjuntament amb D’EP Institut, i que ha comptat amb la col·laboració de l’Observatori de la Discapacitat Física (ODF).

Aquest estudi va néixer de la necessitat de posar en valor la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat, en vigor des de l’any 2008, i assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), fent menció específica a les persones amb discapacitat a molts dels objectius marcats a l’agenda 2030.

Així, els principals objectius de l’estudi han estat detectar les necessitats no cobertes de les persones amb discapacitat física i orgànica als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; i explorar àrees de millora per part de les administracions públiques. 

Per tal d’assolir aquests objectius, l’estudi ha analitzat quantitativa i qualitativament 10 àmbits relacionats amb les persones amb discapacitat: Accessibilitat; Mobilitat; Educació; Ocupació; Habitatge; Assistència sòcio-sanitària; Xarxes de suport; Accés a les TIC; Participació i Lleure i oci.

En cadascun d’aquests apartats l’estudi fa un diagnòstic de les necessitats i realitza unes recomanacions a fer per avançar cap a una societat més inclusiva. Finalment s’incorpora una reflexió sobre noves necessitats en matèria de discapacitat als municipis de l’AMB derivades de la covid-19.

10 àmbits d’anàlisi

Entre les conclusions més destacades de l’estudi està que la major part de les entitats de persones amb discapacitat consideren que les necessitats de les persones amb discapacitat estan mitjanament o poc cobertes, concretament el 62,2%.

Segons aquestes entitats, dels 10 àmbits plantejats, les necessitats de les persones amb discapacitat es concentren especialment a les àrees d’ocupació i accessibilitat. 

Pel que fa als àmbits concrets, a habitatge; xarxes de suport i lleure és on més municipis han desenvolupat accions en matèria de discapacitat. 

Dins de l’estudi també es va realitzar una enquesta entre els municipis de l’AMB per conèixer la situació dels municipis en els 10 àmbits analitzats sobre les necessitats de les persones amb discapacitat.

Així, en accessibilitat per exemple, el 62,5% dels municipis de l’AMB compten amb itineraris accessibles als edificis municipals, mentre el 21,9% dels municipis han elaborat un Pla Local de Promoció de l’Accessibilitat de les Persones amb Discapacitat.

De la mateixa manera el 31,2% dels municipis de l’AMB han impulsat ajuts i/o promogut mesures i estratègies per millorar l’accessibilitat dels establiments. 

En mobilitat, el 74,9% dels municipis afirmen que el transport públic del municipi és accessible per a les persones amb discapacitat. Però només  el 18,7% dels municipis reconeixen haver format el personal del sistema de transport públic per atendre adequadament les persones amb discapacitat. 

En l’apartat d’educació el 84,4% dels municipis de l’AMB afirma que les persones amb discapacitat del seu municipi poden accedir a una educació primària i secundària inclusiva, de qualitat i gratuïta, en igualtat de condicions amb les altres.   

En canvi, només  al 53,2% dels municipis es realitzen campanyes de sensibilització vers les discapacitats als seus centres educatius. 

Un dels aspectes fonamentals per a les persones amb discapacitat és la inclusió laboral. Però la realitat és que només el 53,1% dels municipis de l’AMB vetllen perquè es facin els ajustos raonables per a les persones amb discapacitat al lloc de treball. 

I tan sols el 43,7% dels municipis incorporen clàusules socials que prioritzin les empreses licitadores que facin esforços de responsabilitat legal social contractant persones amb discapacitat.

Però el més preocupant és que només el 50% dels ajuntaments de l’AMB reconeixen contractar el 5% o més de persones amb discapacitat. 

Un altre aspecte cabdal és l’habitatge. L’estudi assenyala que només el 59,4% dels municipis de l’AMB reconeixen garantir l’accés de les persones amb discapacitat a programes d’habitatge públic. I tan sols el 40,6% dels municipis desenvolupen polítiques actives de supressió de barreres arquitectòniques al parc d’habitatges.

Un altre àmbit rellevant analitzat és l’accés de les persones amb discapacitat a les TIC. En aquest sentit cal destacar que només  el 56,2% dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona garanteixen l’accessibilitat de la informació que ofereix l’Ajuntament per Internet.

Finalment, en el que fa referència al lleure i oci, el 71,9% dels municipis de l’AMB afirmen que garanteixen que les persones amb discapacitat tinguin accés a instal·lacions esportives, recreatives i turístiques.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES