
La Fundació Althaia ha organitzat aquesta setmana la jornada “Parkinson: més enllà del tractament farmacològic” per commemorar el Dia Mundial del Parkinson i donar suport a les persones diagnosticades amb aquesta malaltia. L’acte, obert a tota la ciutadania, ha tingut lloc a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i ha servit també per presentar la nova delegació de l’Associació Catalana per al Parkinson a la Catalunya Central.
La jornada ha estat una oportunitat per posar de manifest la importància d’un abordatge integral del Parkinson, que inclogui activitats terapèutiques complementàries a la medicació habitual. S’hi ha destacat el valor de l’educació sanitària, la promoció de l’autocura i el seguiment d’hàbits de vida saludables com a elements clau per millorar el benestar dels pacients.
La presentació ha anat a càrrec de Natàlia Mas Sala, cap del Servei de Neurologia d’Althaia, que ha subratllat: “L’objectiu de la jornada és acompanyar els pacients i les seves famílies, i celebrem la creació de la nova delegació per la seva tasca de suport i acompanyament”.
La primera de les taules rodones, moderada per Manuela Ramos Prada, infermera gestora de casos de malalties neurològiques, ha abordat les teràpies no farmacològiques. Han participat Anna Mas Vidal (neuròloga), Jordi Sánchez Monteagudo (neuropsicòleg) i Daniel Vives Garcia (fisioterapeuta), que han reflexionat sobre el paper de la fisioteràpia i la gestió emocional.
La segona taula, moderada per Sandra Belmonte, infermera gestora de casos de cognició i ictus, ha estat dedicada a la presentació formal de la nova delegació a la Catalunya Central. Aquesta ha estat impulsada per professionals d’Althaia amb l’objectiu de fomentar iniciatives basades en l’experiència i el suport entre pacients, un recurs molt valuós per a millorar la qualitat de vida dels afectats.
Rosa Cobacho Casafont, vocal de la delegació, ha explicat que la nova entitat impulsarà xerrades, activitats i grups d’ajuda mútua, així com espais d’intercanvi d’experiències. A la taula també hi ha intervingut Roser Roigé Cruz, presidenta de l’Associació Catalana per al Parkinson.
La jornada ha finalitzat amb una sessió pràctica d’activitats terapèutiques que poden ajudar a reduir la simptomatologia. Els assistents han pogut participar en una demostració de tennis taula, a càrrec de la secció de Parkinson del Club Tennis Taula de Castellgalí, una entitat amb pacients que ja han experimentat beneficis físics, emocionals i cognitius.
També s’ha dut a terme una demostració de tango amb Joan Pons, i una sessió de txikung guiada per Fèlix Garcia, de Txikung Terapèutic. Aquestes activitats, juntament amb el taitxí i la dansa, poden millorar l’equilibri i la postura, aspectes sovint afectats en pacients amb Parkinson. En aquest sentit, la nova delegació ja preveu organitzar sessions regulars de txikung a la comarca.