Aigües de Vic ha fet un donatiu a la Fundació Tac Osona per un import de 6.000 euros que es destinaran al projecte “Entorn amigable per a persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)”.
Aquest projecte vol donar estratègies a professionals, famílies i a les mateixes persones amb trets d’autisme del centre especial de treball per entendre millor el seu funcionament i poder fer les adaptacions necessàries tant a nivell familiar com laboral per millorar la seva qualitat de vida.
El projecte va sorgir el 2019 quan, des de Tac Osona, l’empresa social de Sant Tomàs, es va detectar la necessitat d’identificar una vintena de persones amb trets autistes a fi de poder-les atendre millor. Consta d’actuacions per a la identificació i diagnòstic de les persones amb sospita de TEA, formació dels professionals del centre especial de treball i adaptacions dels llocs de treball.
Amb aquest projecte, s’han començat a identificar una vintena de persones del centre especial de treball de les quals es tenen indicis de possibles trets TEA i es van derivant pel seu diagnòstic al Servei Especialitzat en Salut Mental i Discapacitat Intel·lectual (SEMSDI) o a serveis psicològics privats.
El 2019 es va començar a fer formació sobre els trets que caracteritzen les persones amb TEA als professionals del centre especial de treball. En concret, es va començar a formar la Unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP). A continuació, a principis de l’any 2020, es van formar caps de producció, directors tècnics de producció i de qualitat, monitors de serveis industrials i formadors de capacitació. A causa de la pandèmia de la Covid-19 es va interrompre la formació de la resta de monitors, dels serveis de jardineria, neteja i cuina, i s’ha pogut reprendre aquest 2021.
Aquest any, un cop acabat el bloc de la formació teòrica, a partir del juny es farà una formació pràctica en què la formadora, els equips d’USAP i els monitors treballaran conjuntament els casos reals, es valoraran les adaptacions que s’han fet i s’establiran noves accions per millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA.
Dins d’aquest projecte, aquest 2021 també es posaran en funcionament grups de suport a les famílies de l’entitat amb persones amb TEA. Seran grups dinamitzats per professionals de la USAP en què s’oferirà formació a les famílies i la possibilitat de compartir vivències.
Cal destacar que aquest projecte s’emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible 8 i 10 de l’Agenda 2030, per promoure el treball digne per a tothom i per reduir les desigualtats, respectivament. Durant el 2020 va comptar amb finançament de la Diputació de Barcelona.