17.3 C
Barcelona
Divendres, 23 octubre, 2020

Últimes notícies

L’AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat als municipis

L’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Observatori de la Discapacitat...

TASF destina una nova partida de 13,6M€ a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat avui una nova injecció de 13,6 milions...

L’Ajuntament de Barcelona, premiat per les superilles de les cures posades en marxa en el marc del SAD

La Fundación Pilares ha premiat les superilles de les cures posades en marxa per l’Ajuntament de Barcelona,...

Cinc nous llibres en lectura fàcil i quatre activitats per facilitar l’aprenentatge del català i l’aranès

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, acompanyada de la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Eugènia...

Com fer front al tecnoestrès en aquests moments de pandèmia

tecnoestrès telèfon mòbil
La pandèmia ha ressaltat la dependència del telèfon mòbil // Foto: Pixabay

Vivim en l’era de la digitalització en la qual a través d’un telèfon mòbil es pot realitzar gairebé qualsevol acció, des de fer una reserva fins a pagar una multa o seguir una rutina de gimnàs. La presència d’Internet a les llars és gairebé total a Espanya i això dades han augmentat amb motiu del confinament i les mesures adoptades de teletreball, per exemple.

En la majoria de les empreses i institucions actives en l’actualitat hi ha plataformes que digitalitzen les tasques pròpies dels treballadors. Seria lògic pensar que això suposa un gran avantatge per als consumidors, els qui estalviarien temps i recursos al realitzar certes tasques de la vida diària. No obstant això, arran de l’ús de les noves tecnologies sorgeixen una sèrie d’interrogants. Què passa quan en una llar no es compta amb els recursos materials o econòmics necessaris per a l’adquisició, manteniment i actualització de les noves tecnologies? Què passa quan no estan adaptades correctament a certs sectors de consumidors? ¿I si els usuaris no estan formats per fer un ús adequat i eficaç de la tecnologia?

Certament les opcions que oferien les noves tecnologies han deixat de ser possibilitats o alternatives per a convertir-se en molts casos en l’única opció disponible. Amb el pas dels anys les tasques s’han anat digitalitzant, arribant a una transició major amb el confinament global que va suposar la primera onada de COVID-19. Durant el confinament moltes persones donaven gràcies a l’existència d’Internet que podia mantenir-nos connectats, però moltes altres persones van haver d’adaptar la seva forma de treballar i de comunicar-se a través d’aquestes eines amb les que no sempre estaven familiaritzades.

A hores d’ara cobra major importància el terme tecnoestrès. Ja fa unes dècades el psiquiatre Craig Brod va utilitzar en 1984 per primera vegada aquest terme en el seu llibre “Technostress: The Human Cost of the Computer Revolution”. A partir de llavors es va popularitzar aquest terme per descriure el malestar que generava a algunes persones l’ús de les noves tecnologies en el lloc de treball.

No obstant això, encara que ben acotat i molt útil pel seu caràcter descriptiu, aquest terme no deixa de referir-se a estrès. Estrès que sorgeix quan les demandes exteriors, les demandes del mitjà, superen o depassen els recursos amb què compta la persona. És a dir, l’estrès que pot produir-se en una persona al intentar adaptar-se a l’avanç vertiginós de les noves tecnologies i els canvis que suposen en el seu lloc de treball.

Això pot provocar frustració, sentiments d’inutilitat o incapacitat, aversió o rebuig al propi lloc de treball, elevats nivells d’ansietat davant certes tasques com la realització d’una videoconferència o una presentació. Tot això fruit de no poder complir els objectius laborals eficaçment com s’havia fet fins a l’inici de la digitalització de el lloc de treball.

Per tant, al parlar de tecnoestrès s’han de tenir en compte dues variables: les demandes externes i els recursos interns (i externs) amb què es compta per cobrir aquestes demandes. La demanda externa seria en aquest cas el procés de digitalització dels llocs de treball, que lluny d’estar a l’abast de la persona és una cosa fixa amb el que cal comptar, alguna cosa imperatiu, alguna cosa que no està a les nostres mans i al que ens toca adaptar-nos. El que sí que pot dependre de nosaltres mateixos i està a les nostres mans és la quantitat de recursos interns i externs amb què comptem per fer front a les demandes de el lloc de treball.

La veritat és que el context laboral comporta unes exigències molt altes, això és adaptació eficaç i ràpida als canvis necessaris per a la consecució dels objectius definits, però totes les persones hem estat principiants alguna vegada. Fer alguna cosa per primera vegada requereix interès, esforç i constància.

Per alimentar aquests tres factors clau en l’aprenentatge de qualsevol tasca podria ser interessant tenir molt present els beneficis i avantatges que s’obtindran a partir d’un bon maneig de les noves tecnologies. De vegades pesen tant les dificultats que perdem de vista per què i per a què s’implanten aquests canvis, el fet que nosaltres mateixos també arribarem a beneficiar-nos d’ells.

Quan s’aprèn alguna cosa per primera vegada és convenient establir objectius de menor a major complexitat. Un mateix pot establir les seves pròpies metes de manera gradual, no sempre és possible aprendre tot ràpid i bé, sinó que és més interessant anar aprenent a manejar diferents eines poc a poc.

Evita fer comparacions inútils. Comparar-se ha d’anar en pro de millorar aprenent de la forma de treballar, percebre l’entorn o desenvolupar-dels companys. No obstant això, cal evitar comparacions amb persones amb les que no comparteixes certs aspectes, per exemple, no valdria de res comparar-se amb una persona de la generació “millenial “si un no està familiaritzat amb les noves tecnologies o no ha crescut envoltat d’aquestes. Busca anàlegs amb els quals hi hagi un suport mutu per millorar.

Quan no sigui possible afrontar les demandes, es pot demanar ajuda als companys, buscar informació i recursos a Internet, escriure petites notes o recordatoris, etc. També s’ha de tenir en compte que sempre és bon moment per aprendre coses noves. Si creus que pots beneficiar-te de formació més reglada com un curs d’informàtica o de maneig de certes eines que es fan servir en el teu entorn laboral, potser és el moment idoni per llançar-se a això.

Una persona pot seguir aprenent al llarg del cicle vital, precisament les persones que menys familiaritzades es troben amb certes tecnologies han sabut adaptar-se en els seus llocs de treball als múltiples canvis que s’han donat en les últimes dècades. L’aprenentatge és un procés que requereix temps i no està malament avançar a poc a poc si es pretén arribar lluny.

Beatriz Ostalé – Psicòloga en Centre Mèdic Complutense (Grupo Virtus)

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

L’AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat als municipis

L’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Observatori de la Discapacitat...

TASF destina una nova partida de 13,6M€ a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat avui una nova injecció de 13,6 milions...

L’Ajuntament de Barcelona, premiat per les superilles de les cures posades en marxa en el marc del SAD

La Fundación Pilares ha premiat les superilles de les cures posades en marxa per l’Ajuntament de Barcelona,...

Cinc nous llibres en lectura fàcil i quatre activitats per facilitar l’aprenentatge del català i l’aranès

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, acompanyada de la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Eugènia...

NO ET PERDIS...

Les mesures de prevenció pel coronavirus obliguen a ajornar la fira ‘Sí i Millor’ d’ocupació de persones amb discapacitat

La fira ‘Sí i Millor, di_capacitat i Talent’ que s’havia de celebrar demà i dijous a Barcelona...

Campanya de DINCAT per reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones i acabar amb la discriminació de gènere

En motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, DINCAT ha impulsat la campanya #8mTOTESlesdones...

Els 300 milions de persones afectades per Malalties Rares celebren el seu dia reclamant una millor atenció

Com no podia ser d’una altra forma, el Dia de les Malalties Rares se celebra enguany el...

La demanda de població dependent a Catalunya supera de llarg les previsions en els darrers dos anys

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la dependència (LAPAD),...

El CERMI proposa una reforma legal que atorgui a les persones amb dependència el grau de discapacitat del 33%

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) ha fet arribar al Govern central...