El 5% dels menors d’edat a Catalunya ha rebut tractament farmacològic per TDAH

Segons un informe elaborat per l’Institut de Treball Social i de Serveis Socials

joves-tdah
El diagnòstic en TDAH en joves ha augmentat molt en els darrers anys // Foto: Grup MIFAS

Segons l’informe ‘Salut Mental d’Infants i adolescents: diagnòstic i tractament a debat’ elaborat per l’Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress) 17.151 menors d’edat a Catalunya van rebre tractament farmacològic contra el Trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) l’any 2014, o lo que és lo mateix un 5% de la població infantil i juvenil.

Per aquest motiu el Comitè de Drets dels Infants de la ONU i el Síndic de Greuges a Catalunya han mostrat la seva preocupació perquè en pocs temps ha augmentat la prescripció de psicoestimulants a infants per TDAH en un moment en què existeixen fortes discrepàncies a l’hora de diagnosticar aquest trastorn.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

A Catalunya, les xifres demostren que la incidència del trastorn varia molt a la xarxa assistencial pública a causa dels “diferents criteris diagnòstics utilitzats”. Així, per exemple, als centres d’assistència de Molins de Rei diagnostiquen un 2,48% del total de pacient amb TDAH mentre que un 58,78% dels pacients atesos al de Sant Cugat del Vallès obtenen aquest diagnòstic.

L’augment dels diagnòstics de TDAH té com a context l’empitjorament de la salut mental dels menors que s’ha detectat els últims anys. Segons l’Organització Mundial de la Salut el percentatge d’infants amb una problemàtica de salut mental en un any determinat pot arribar a ser d’un 20%. Les taxes de depressió i ansietat han augmentat un 70% els últims 25 anys entre els adolescents, igual que els suïcidis, que ja són la segona causa de mort entre 15 i 29 anys.

BANER_300X250

A Catalunya les dades sobre aquesta temàtica són escasses i l’Enquesta de Salut Mental a Catalunya només recull declaracions dels pares sobre el comportament dels fills els darrers sis mesos. Però tot i això, les dades que s’extreuen manifesten que la probabilitat de tenir un problema de salut mental era del 3,8% entre la població de 4 i 14 anys a Catalunya el 2014.

Per altra banda, l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, que també publica dades anuals sobre aquesta qüestió, explica que el 2014 es van  atendre més de 60.000 menors als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil, la qual cosa suposa un 4,5% de la població catalana de 0 a 17 anys.

Una altra dada relacionada és que el 2013 el 5,4% dels pacients menors de 15 anys als Centres d’Atenció Primària van assistir-hi per trastorns mentals.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*